Netanyahu en Lieberman ontmoeten elkaar vandaag

Foto: GPO

De onderhandelingen tussen de Likoedpartij en Blauw-Wit zijn mislukt. Avigdor Lieberman, leider van Israël Ons Huis, heeft een voorstel voor een eenheidsregering en zal dit later vandaag nog bespreken met premier Benjamin Netanyahu. Volgens Lieberman is een eventuele derde verkiezingsronde absoluut onwenselijk.

Volgens een verklaring van het kantoor van Netanyahu heeft hij Lieberman gebeld: ‘Het heeft geen zin om de tijd van het land te verspillen. We zullen elkaar ontmoeten, kijken of het serieus is of niet en een dienovereenkomstige beslissing nemen.’

Het lijkt er echter op dat het een verspilling van tijd is. Lieberman maakte woensdagavond nogmaals duidelijk dat zijn partij niet wenst samen te werken met het volledige rechtse blok waaronder de twee ultra-orthodoxe partijen. Daarnaast herhaalde Lieberman zijn eis op een eenheidsregering, bestaande uit de Likoedpartij, Blauw-Wit en Israël Ons Huis. ‘We zullen geen partners zijn in een andere regering.’

Op woensdag liet Lieberman al weten dat wanneer er geen doorbraak zou zijn vóór Jom Kippoer, dat aankomende dinsdagavond begint, hij zelf met een voorstel zou komen om de impasse te doorbreken.

Netanyahu en Lieberman konden afgelopen mei geen overeenstemming bereiken om een regering te vormen. Dit leidde tot nieuwe verkiezingen in vijf maanden tijd. Donderdag zullen ze voor het eerst weer bij elkaar komen sinds de mislukte besprekingen eerder dit jaar.