Palestijnen woedend over importverbod kalveren uit Israel

ter illustratie

Palestijnse handelaren zijn woedend op de Palestijnse premier Shtayyeh’s wegens diens beslissing om te stoppen met het importeren van kalveren uit Israël.

De eerder deze maand aangekondigde beslissing, heeft volgens de vee importeurs ernstige schade toegebracht aan Palestijnse handelaars en consumenten, die Shtayyeh aansporen om de beslissing onmiddellijk te herroepen, zo schrijft de Jerusalem Post.

Meer dan 90% van de vleeskalveren die op de Westelijke Jordaanoever worden geconsumeerd, komen uit Israël.

De beslissing van de Palestijnse premier maakt deel uit van zijn voornemen economisch niet meer afhankelijk te zijn van Israel. Als onderdeel van dit plan stopte de PA-regering eerder dit jaar ook met het doorverwijzen van Palestijnse patiënten naar Israëlische ziekenhuizen.

“Het besluit van Shtayyeh werd genomen op verzoek van het Palestijnse ministerie van Landbouw zonder voorafgaande studie en zonder onze kennis,” zei Omar al-Nabali, een vertegenwoordiger van de Palestijnse slagerijbond. “Deze beslissing heeft negatieve gevolgen gehad voor veel Palestijnen, waaronder boeren en slagers. We houden het ministerie van Landbouw volledig verantwoordelijk voor deze crisis. “

Hij zei dat duizenden Palestijnse families op de Westelijke Jordaanoever hun enige bron van inkomsten hebben verloren als gevolg van het besluit om te stoppen met het importeren van kalveren uit Israël.

Al-Nabali merkt op dat de PA geen controle heeft over de grensovergangen met de Westelijke Jordaanoever en zei dat het voor de Palestijnen onmogelijk is om vee te importeren uit een ander land dan Israël.

De vakbond kondigde maandag een staking aan van alle slagerijen en slachthuizen op de Westelijke Jordaanoever om te eisen dat de PA-regering haar besluit zou terugdraaien. Van Palestijnse vleeshandelaren wordt ook verwacht dat ze maandag voor de kantoren van de premier van de PA in Ramallah demonstreren.

Palestijnse boeren zeiden dat de beslissing van Shtayyeh de belangen van een klein aantal zakenmensen dient en enorme schade toebrengt aan de vleesindustrie op de Westelijke Jordaanoever. De PA-regering, zo beweerden ze, probeert het monopolie van een beperkt aantal importeurs over de vee-industrie op de Westelijke Jordaanoever te verbeteren.

Palestinian farmers said that Shtayyeh’s decision serves the interests of a small number of businessmen and causes tremendous damage to the meat industry in the West Bank. The PA government, they claimed, is seeking to enhance the monopoly of a limited number of importers over the livestock industry in the West Bank.

Volgens Palestijnen heeft het verbod de prijs van rundvlees op de Westelijke Jordaanoever al met 20% verhoogd en de smokkel van kalveren uit Israël verhoogd.

Channel 11 meldde vrijdag dat Israël overweegt een aantal strafmaatregelen tegen de PA te nemen in reactie op het verbod op invoer van kalveren. De maatregelen omvatten onder meer het verbieden van de toegang van internationale hulp aan de Westelijke Jordaanoever, het stopzetten van de import van groente uit de PA en het voorkomen van de export van Palestijnse olijfolie en dadels naar de Arabische landen, aldus het rapport.

Advertentie (4)