In 2030 moet heel Israel elektriciteit halen uit zonenergie

Zonnepanelen bij Kibbutz Yotvata in de Arava (Foto: Courtesy)

De Arava regio in het zuiden van Israël, waaronder ook de stad Eilat valt , zal zijn doel bereiken om volgend jaar overdag voor 100 procent afhankelijk te zijn van zonne-energie, waardoor het gebied lichtjaren voorloopt op de rest van het land.

Het team dat verantwoordelijk is voor de realisatie, samen met andere experts, lobbyt nu voor wetgeving die het hele land in 2030 overdag 100% zonne-energie afhankelijk zou maken. Op dit moment leveren fossiele brandstoffen 95% van de elektriciteit van Israël, aldus Ynet.

De inspanning is tegen een achtergrond van klimaatprotesten in Tel Aviv en elders in de wereld, veel geïnspireerd door Greta Thunberg, de 16-jarige milieuactiviste die vanuit haar geboorteland Zweden naar New York zeilde om te spreken op de VN-conferentie over klimaatverandering.

De Arava-prestatie is het resultaat van een samenwerking tussen Yosef Abramowitz, CEO van Energiya Global, en Dorit Banet, CEO van Eilat-Eilot Renewable Energy, aldus The Media Line.

Abramowitz wordt in Israel gezien als een pionier van de zonne-energie-industrie in en zijn bedrijf gebruikt het Arava-model om zonne- en windinstallaties in Afrika te bouwen. Eilat-Eilot is een non-profit organisatie die duurzame energie promoot als hulpmiddel voor economische groei in Zuid-Israël.

“Toen de Arava-regio het oorspronkelijke doel had van 100% zonne-energie overdag tegen 2020, waren er zoveel nee-zeggers – en om relatief goede redenen: kosten, ruimte en net stabiliteit, samen met wettelijke en politieke haalbaarheid, ” vertelde Abramowitz.

Met $ 0,06 per kilowatt zijn de kosten van zonne-energie nu lager dan de kosten van aardgas. “Solar kost ongeveer een derde van de prijs van aardgas, maar dat feit wordt gemakkelijk begraven door politici en het aardgasbedrijf,” zegt Abramowitz. “Zodra Israëliërs leren dat ze drie, misschien vier keer meer betalen voor hun stroomvoorziening dan ze zouden moeten, zullen ze zonne-energie willen.”

Hij voegt eraan toe dat “de kosten van opslag die nodig zijn om een ​​consistent vermogen te behouden wanneer het weer niet meewerkt en ‘s nachts wordt gebruikt” ook afnemen.

Een grote zorg over zonne-energie is de grond die nodig is voor grote installaties.

Hoewel het zuiden minder bevolkt is dan de rest van Israël, zegt Abramowitz dat “bestemmingsregels moeilijk zijn, waardoor het moeilijk is om de benodigde apparatuur te installeren. Bovendien bestaan ​​enorme stukken land in de regio uit natuurgebieden en militaire zones. “

Hij zegt dat hij en Banet samenwerkten met gemeenten, particuliere bedrijven en kibbutzim om gebieden te leasen die nodig zijn om de regio van stroom te voorzien, volgens experts gebruikten GPS-kaarten om te laten zien hoe heel Israël tegen 2030 100% zonne-energie kan bereiken.

“Het zal daarom worden gerealiseerd met behulp van solar panels op daken van huizen, commerciële centra en militaire installaties,” zegt hij.

Banet geeft toe dat de Arava een klein deel van het energieverbruik van Israël vertegenwoordigt, maar zei dat “het mogelijk is om de rest van Israël om te zetten in zonne-energie. Wat er in de regio is gedaan, kan worden toegepast op de rest van het land. ‘

Het huidige landelijke doel van Israël van 17% gebruik van zonne-energie gedurende de dag is gebaseerd op de berekeningen voor Duitsland, de wereldleider op het gebied van energieverbruik voor zonne-energie.

“Zonne-energie is niet altijd constant, omdat het kan worden onderbroken als de zon niet schijnt,” zegt Abramowitz. “Dat is geen probleem in de Arava vanwege de uitgebreide zon die de regio ontvangt.”

Een ander probleem dat moet worden opgelost, is netstabiliteit.

solar veld in de Arava . Screenshot YOuTube

“Om de rest van het land overdag tot 100% zonne-energie te krijgen, moeten bestaande elektriciteitsleidingen worden vernieuwd, zodat overtollige elektriciteit van het zuiden naar gebieden in het noorden van Israël kan worden gebracht die niet zoveel zon hebben en stroomnetten zouden ook anders moeten lopen, ‘legde hij uit.

Abramowitz zegt dat een gedecentraliseerde aanpak ook voordelen voor de beveiliging biedt.

“Als een zonneveld wordt getroffen (in oorlogstijd of door terrorisme), heeft dit geen invloed op de rest,” zei hij. “Dit is het tegenovergestelde van Israëls (conventionele) energiecentrales, die binnen het bereik van Hamas en Hezbollah liggen en verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de geproduceerde elektriciteit.”

Hij noemde zonne-energie “het slimste energieplan voor de nationale veiligheid dat u kunt voorstellen.”

Victor Weis, uitvoerend directeur van het in Tel Aviv gevestigde Heschel Centre for Sustainability, voegde eraan toe dat “het niet alleen de uitdaging is om van fossiele brandstof naar zonne-energie te veranderen – het is hoe we de structuur van het energiesysteem veranderen en het monopolie breken dat enkele bedrijven hebben om energie aan mensen te brengen. ”

Hij zei dat het grootste probleem het openbare beleid was.

“De Israëlische regering vertrouwt op gas,” legde hij uit. “Het is een politieke kwestie. In het volgende jaar moeten alle regeringen van de wereld, niet alleen Israël, hun klimaatdoelen voor 2050 vaststellen, dus dit jaar is het meest cruciale om voor verandering te zorgen. ”

Abramowitz zegt dat hij optimistisch is over het feit dat Israël wetgeving goedkeurt om het hele land 100% overdag zonne-energie te maken tegen 2030.

Advertentie (4)