“Probeer de kolonist te kidnappen, zoniet dan vermoord je hem”

Dvir Sorek, 18, een yeshiva-student en off-duty IDF-soldaat die dood werd neergestoken buiten een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever op 8 augustus 2019. Foto via familie

De verhoren van de terroristen die Dvir Sorek hebben vermoord zijn door Yedioth gepubliceerd en uit de transcripties blijkt dat de terroristen het allemaal goed hadden voorbereid.

De reden dat deze terroristen een Joodse kolonist wilden kidnappen of vermoorden was “het het lijden van het Palestijnse volk’ en ‘de situatie rond de Al-Aqsa moskee, zo blijkt uit de transcripties.

Neven Nasir en Qasseem al-Asafra werden eerder deze maand aangeklaagd in de moord op Dvir Sorek op 9 augustus nabij de Gush Etzion Junction. Ze werden twee dagen na de moord gearresteerd in hun huizen in Beit Kahil, in de buurt van Hebron. Er wordt aangenomen dat Qasseem het voertuig heeft bestuurd terwijl Nasir Dvir Sorek doodstak.

“Al maanden ga ik bidden in de moskee en hoor ik over de situatie in Al-Aqsa, dat islamitische Palestijnen niet mogen binnenkomen en kolonisten zijn toegestaan”, vertelde Qasseem aan de onderzoekers. “Ook is er de bouw van de nederzettingen en wordt ons land verkracht door de Israëlische bezetter. Ik heb altijd als een martelaar willen sterven.”

Qasseem al-Asafra (L) en Nasir al-Asafra (Foto via sociale media

Qasseem zei dat hij enige tijd voor het doden een verdovingswapen had gekocht, en van plan was het te gebruiken voor een aanval.

“Ongeveer 10 dagen vóór de aanval had ik een ontmoeting met Nasir, mijn neef. Ik vroeg om alleen met hem te praten, ‘zei hij.

Nasir zei dat de twee ‘het hadden over de situatie op de Westelijke Jordaanoever en het lijden van het Palestijnse volk, de bezetting en de aanbidders in de Al-Aqsa-moskee en hij bood me aan deel te nemen aan een aanval.’

Qasseem zei dat hij toen zijn neef zijn stun gun liet zien en ‘vertelde hem dat ik een aanval op kolonisten wilde uitvoeren. En toen vertelde Nasir me dat hij een mes had gekocht, ik denk dat het ongeveer 20-25 centimeter lang is. “

De twee kwamen overeen om samen een kolonist te vermoorden. En op de dag van de geplande aanval stond Qasseem vroeg op en ging werken in de Israëlische stad Rehovot. Zijn werk werd niet genoemd, hoewel Palestijnen die in Israël werken vaak in de bouw werken.

‘S Avonds nadat hij weer thuis was gekomen, heeft hij gedoucht en zijn vrouw en kinderen naar zijn grootouders gebracht. Hij vertelde zijn vrouw dat hij wat boodschappen ging doen.

“Ik belde Nasir en vroeg hem langs de weg me te ontmoeten. Ik pikte hem op en we reden naar de Gush Etzion Junction, een paar kilometer ten noorden van onze woonplaats. “We spraken en ik stelde voor dat we een kolonist zouden ontvoeren en hem verbergen,” zei Qasseem.

Gevraagd of ze overwogen een slachtoffer voor losgeld vast te houden, zei Qasseem “helemaal niet” – het plan was altijd om de man te doden, maar de twee zagen het potentieel van “verwarrende” en “vermoeiende” veiligheidstroepen terwijl ze zochten naar de vermiste persoon als een bijkomend voordeel.

“Ik zei hem dat ik in de auto zou wachten en ‘Je probeert de kolonist te ontvoeren met het verdovingsgeweer, en als je slaagt nemen we de kolonist en stoppen hem in de kofferbak, maar als je hem niet kunt ontvoeren, vermoord hem dan .”

De twee wachtten ongeveer 20 minuten in de auto bij het kruispunt tot ze Sorek zagen, die net uit de bus was gestapt bij het kruispunt.

“We waren op zoek naar bepaalde details, zoals een kolonisten pet en peyot (zijlokken) ” om de persoon als kolonist te identificeren, zei Qasseem, verwijzend naar de joodse keppel en traditionele lange zijlokken.

Qasseem reed toen recht naar Sorek en Nasir sprong uit de auto.

“Ik stapte uit de auto met het stun gun in mijn linkerhand en het mes op mijn heup in mijn broek,” zei Nasir. “Ik probeerde de kolonist te shockeren, maar ik kon het verdovingsgeweer niet activeren en toen probeerde de kolonist me terug te duwen, en ik duwde de kolonist en hij viel op de grond. Op dat moment trok ik het mes eruit en begon de kolonist in zijn bovenlichaam in de borst te steken. Hij probeerde zich te verdedigen door zijn gezicht en bovenlichaam met zijn handen te bedekken. Toen bleef hij stil en bewoog niet meer en ik stapte in de auto. ‘

De twee reden snel weg, waarbij Qasseem zijn neef afzette bij zijn huis en het mes mee naar huis nam. “Nadat Nasir het probeerde schoon te maken, waren er nog steeds bloedvlekken. Ik legde het boven de kast van mijn kinderen. Ik parkeerde bij mijn huis en ging met mijn gezin bidden. ‘

Het lichaam van Sorek werd uren later gevonden op de weg die leidde naar het religieuze seminarie in Migdal Oz, waar hij studeerde als onderdeel van “heser” , een programma dat militaire dienst combineert met Joodse studie.

Een van de verdachten (R) in de moord op Dvir Sorek na te zijn gearresteerd door de grenspolitie en IDF op de Westelijke Jordaanoever op 10 augustus 2019.. Foto IDF

Naast de twee neven en nichten, werden deze maand nog drie anderen aangeklaagd wegens het plannen en voorbereiden van de aanval. Qasseems vrouw Inas werd vorige maand beschuldigd van het assisteren van de groep vooraf en na de dodelijke aanval. De groep werd beschuldigd van het uitvoeren van de aanval namens de Hamas-terreurgroep.

Volgens de IDF waren naast Nasir en Qasseem de andere leden van de cel Ahmad al-Asafra, Yusef Zahour en Mahmoud Atouna.

“De beschuldigde vormde de cel, die deel uitmaakt van de terreurgroep van Hamas, om aanvallen uit te voeren op Israëlische doelen. Als onderdeel van hun activiteiten voerden de leden van de cel trainingsoefeningen en uitkijkposten uit, en bewapenden zich met messen, ‘zei het leger.

Volgens de aanklacht pleegde Qasseem in 2011 ook een steekaanval in Beersheba waarbij twee Israëli’s gewond raakten maar hij nooit werd gepakt. Hij zal ook worden belast voor die aanval.

Advertentie (4)