Benny Gantz: Ik adviseer Hezbollah en andere vijanden om de IDF niet uit te testen.

Benny Gantz tijdens zijn bezoek aan West Galilea. Foto Screenshot Twitter

Tijdens een bezoek aan West-Galilea zei Blauw-Wit leider Benny Gantz dat de staat Israël zich meer moet inzetten voor de staat zelf. Ook zou de staat externe bedreigers moeten waarschuwen. Hij sprak met meerdere lokale bestuurders en andere autoriteiten over de veiligheidssituatie in het Noorden van Israël.

‘Hamas in de Gaza ontvangt maandelijks – met toestemming van de Israëlische regering – goedgevulde koffers’, zei Gantz. Hij doelde hiermee op het geld uit Qatar. ‘We moeten het zuiden beter beschermen. Maar ook het noorden mag niet vergeten worden, daar is het bedrieglijk stil.’

Israël wordt in het noorden regelmatig bestookt door de terroristische organisatie Hezbollah. ‘Ik adviseer Hezbollah en andere vijanden om de IDF niet uit te testen. Ook moeten zij Israël geen schade berokkenen. Mocht dit wel het geval zijn, dan zullen ze te maken krijgen met een macht die ze nog niet eerder hebben gezien. Israël is het sterkste land in de regio,’ aldus Gantz, zelf voormalig opperbevelhebber van de IDF.

In antwoord op de vraag over het nieuwe beleid van minister van Defensie, Naftali Bennett, om de lichamen van terroristen niet terug te geven aan hun families, zei Gantz het volgende: ‘Het is een stap in de goede richting. Maar dergelijke beslissingen moeten in het kabinet genomen worden, in plaats van in de media. Wij hebben zelf ook gevangenen en vermisten aan de andere kant van de grens. Alles moet gedaan worden om hen terug naar huis te krijgen.’

Gantz werd ook gevraagd over de situatie met betrekking tot de nederzettingen en antwoordde: ‘Het is een belangrijke noodzaak om de bestaande nederzettingen te versterken en de kwestie van bescherming aan te pakken.’

‘Dit is een van de redenen waarom we ons proberen te concentreren op samenstellen van een regering, zodat we de zaken van de staat kunnen behandelen en niet de zaken van het staatshoofd of de premier. We zoeken naar alle mogelijke manieren om een eenheidsregering te vormen, daar ben ik persoonlijk mee bezig.’

Tot slot zei Gantz: ‘Netanyahu staat voor een zware juridische uitdaging. We sluiten dus Netanyahu de man niet uit, maar de in staat van beschuldiging gestelde Netanyahu. De Likoed moet lid worden van een eenheidsregering. Ik hoop dat Netanyahu in aanmerking komt om over een jaar of twee jaar terug te komen in de politiek en in de regering.’