Buitenlandse diplomaten geven waarschuwingen terwijl het geweld in Gaza escaleert

Moment dat raket op snelweg neerkwam ten zuiden van Tel Aviv. Screenshot Twitter

Terroristen gaan zeer waarschijnlijk aanvallen uitvoeren’, zegt het Buitenlandse Bureau van het Verenigd Koninkrijk in een geactualiseerd reisadvies; Nederlandse ambassade in Tel Aviv blijft gesloten.

Buitenlandse diplomaten die in Israël zijn gestationeerd, uitten hun bezorgdheid over spiraalvormig geweld, nadat terroristen in Gaza meer dan 60 raketten op Israel hadden afgevuurd als vergelding voor de Israëlische moord op een hoge Palestijnse Islamitische Jihad-commandant eerder op de dag, aldus de Times of Israel.

De ambassadeur van de Europese Unie (EU) in Israël, Emanuele Giaufret, zei dat hij “uiterst bezorgd” was over de zich ontwikkelende veiligheidssituatie. “Een snelle terugkeer naar rust is nodig, willekeurig vuur van raketten is onaanvaardbaar. Noodzaak om alle burgers te beschermen”, schreef hij op zijn persoonlijke Twitter-account.

De Duitse ambassadeur in Israël, Susanne Wasum-Rainer, tweette op dezelfde manier dat ze “met grote bezorgdheid de evoluerende situatie volgde nadat sirenes vanmorgen in verschillende steden in Israël werden gehoord”. En ze “blijft alle relevante informatie verzamelen.” Ze voegde eraan toe dat ze hoopte dat er geen gewonden zouden vallen. “Blijf Veilig”, eindigde ze haar tweet.

Het Verenigd Koninkrijk heeft dinsdagochtend zijn reiswaarschuwing voor Israël en de Palestijnse gebieden bijgewerkt in het licht van de gevaarlijke veiligheidssituatie.

Het bijgewerkte reisadvies vermeldde dat op dinsdag “meer dan 60 raketten werden gelanceerd vanuit Gaza naar Zuid-Israël en richting Rishon Le Zion en Holon”, en dat het IDF Thuisfront Commando een noodsituatie in Zuid-Israël verklaarde.

“U moet tijdens het reizen op de hoogte blijven van het nieuws en dit reisadvies,” zei het ministerie van buitenlandse zaken in Londen op zijn website en waarschuwde Britse burgers tegen reizen naar Gaza en naar gebieden nabij de grens van Israël met Syrië en Libanon.

“De veiligheidssituatie in Israël en de Palestijnse gebieden kan snel, gespannen en onvoorspelbaar zijn. Je moet ten allen tijde waakzaam zijn en op de hoogte blijven van lokale media en reisverslagen”, waarschuwde het reisadvies.

Verschillende ambassades in Tel Aviv, waaronder die van Spanje, Polen, Malta en Cyprus, drongen aan op verhoogde voorzichtigheid in het licht van de aanhoudende raketaanvallen.

De ambassadeur van Cyprus tweette:

De Nederlandse ambassade kondigde aan dat het voorlopig gesloten zou blijven en merkte op dat het Nederlandse burgers zou updaten naarmate de dag vordert.

Advertentie (4)