Europese Hof van Justitie: Producten uit Golan en Westbank mogen niet als ‘Made in Israel’ worden verkocht

Ter illustratie. Screenshot

Het Europese Hof van Justitie oordeelt dat het niet labelen van producten uit nederzettingen consumenten zou kunnen misleiden omdat Israël ‘een bezettende macht is’ in de Palestijnse gebieden.

EU-lidstaten moeten producten uit Israëlische nederzettingen identificeren met speciale labels, oordeelde het Europese Hof van Justitie dinsdag.

Gewoon aangeven dat goederen van oorsprong uit de staat Israël komen, terwijl ze in feite uit “een bezet gebied” komen, kunnen consumenten misleiden over het feit dat Israël ‘in de betrokken gebieden aanwezig is als bezettende macht en niet als een soevereine entiteit’, aldus het Europese Hof van Justitie (HvJ).

Productinformatie moet consumenten in staat stellen weloverwogen keuzes te maken met betrekking tot “niet alleen gezondheids-, economische, ecologische en sociale overwegingen, maar ook ethische overwegingen”, evenals de naleving van het internationale recht, zegt de rechtbank in een verklaring.

De zaak gaat nu weer terug naar de Franse rechtbank voor een definitieve uitspraak, in overeenstemming met het vonnis van het HvJ.

Afgelopen juni heeft een advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie zijn juridische mening bekendgemaakt dat een beslissing van een Franse rechtbank in 2018 om het merken van wijnflessen die in joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zijn geproduceerd, niet te markeren, ongeldig is.

De advocaat-generaal merkte op dat de EU-wetgeving vereist dat een product dat op een grondgebied is gemaakt dat sinds 1967 door Israël is veroverd, wordt gemarkeerd als geproduceerd in de nederzettingen.

In 2018 heeft een Franse rechtbank het verzoek van de wijnmakerij Psagot ingewilligd om de EU-richtlijn voor het merken van producten die in de nederzettingen zijn gefabriceerd, niet af te dwingen.