Israel heeft Russische hacker aan de VS uitgeleverd

Aleksey Burkov. Screenshot Twitter

Israël heeft maandagavond de Russische hacker Aleksey Burkov uitgeleverd aan de Verenigde Staten nadat het Hooggerechtshof zijn hoger beroep had afgewezen, melden de Hebreeuwse media.

Burkov, die in 2015 op verzoek van Interpol werd gearresteerd, wordt in de VS gezocht wegens verduistering via creditcardfraude, waarbij hij naar verluidt miljoenen dollars van Amerikaanse consumenten heeft gestolen.

Er wordt aangenomen dat zijn lot verband houdt met de veroordeling door Rusland vorige maand van de Israëlisch-Amerikaanse Naama Issachar (26 jaar) tot zeven en een half jaar gevangenisstraf wegens het in bezit hebben van 9,5 gram marihuana.

Israëlische functionarissen hebben de straf als onevenredig verklaard en een beroep gedaan op de Russische president Vladimir Poetin voor haar vrijlating.

De uitlevering wordt gezien als een beweging die de kans zou kunnen verkleinen dat Moskou gehoor geeft aan de smeekbeden van Israël en haar familie om Naama Issachar vrij te laten.

Het Israëlische Hooggerechtshof heeft donderdag de petitie van Burkov verworpen en voor zijn deportatie naar de Verenigde Staten groen licht gegeven, tegen de wensen van Moskou in.

“Wij betreuren het besluit van het Israëlische Hooggerechtshof om het beroep van de heer Burkov om zijn uitlevering aan de Verenigde Staten af te wijzen”, zei de Russische ambassade maandag in een verklaring. “Deze beslissing is een inbreuk op zijn rechten en op de internationale verplichtingen van Israël. Deze stap draagt niet bij aan de ontwikkeling van goede Rusland-Israël relaties.”