Hamas houdt zich in, geeft lauwe reactie op dood leider Islamitische Jihad

Baha Abu al-Ata . Screenshot Twitter

Het Hamas-leiderschap lijkt niet erg onder de indruk te zijn dat “de onruststoker van Gaza”, zoals de leider van de Palestijnse terreurorganisatie Islamitische Jihad wordt genoemd, door het Israëlische leger naar de andere wereld is gestuurd.

De herrieschopper van de Gazastrook, Baha Abu al-Ata, commandant van de militaire vleugel van de Islamitische Jihad in het noorden van Gaza, die vanochtend vroeg door de IDF met een precisieaanval werd geneutraliseerd, was de persoon die de afgelopen maanden opdracht heeft gegeven voor het grootste deel van het raketvuur op Israël. Deze Palestijnse terrorist handelde strijdig met Israël’s afspraken met Hamas, die de Gazastrook regeert, en die de relatieve rust aan de Gaza-grens daardoor verstoorde.

Onder de aanvallen waarvoor hij verantwoordelijk was, waren het raketvuur in het zuiden tijdens nationale herdenkingsdag in Israel voor de gevallen soldaten van de IDF, raketaanvallen op het Sderot Festival in de zomer, wat leidde tot de annulering van het festival, en raketaanvallen op Ashdod en Ashkelon een week eerder ten tijden van de verkiezingen. Tijdens die aanval moest premier Benjamin Netanyahu tijdens de verkiezingsbijeenkomst in Ashkelon naar een veilige plaats gebracht worden, waardoor Netanyahu gedwongen werd het podium te verlaten om onderdak te vinden.

Volgens rapporten van de Gazastrook nam Abu al-Ata een onafhankelijke lijn en voldeed hij niet aan de bevelen van Hamas, zijn commandanten en de Palestijnse Islamitische Jihad-leider Ziyad al-Nakhalah.

Abu al-Ata verzette zich tegen elk akkoord met Israël, inclusief de regeling waarbij de regering van Qatar contant geld naar de Gazastrook overbrengt om behoeftige gezinnen te ondersteunen, en hij probeerde dergelijke bewegingen te dwarsbomen.

Hij pleitte voor voortzetting van het pad van ‘verzet’ door zich af te scheiden van Hamas, die de relatieve kalmte probeerde te behouden. Hij bekritiseerde agressief Hamas en wilde Hamas vervangen als leider in de strijd tegen Israël.

De Egyptenaren probeerden Abu al-Ata te bedwingen en twee maanden geleden werd hij opgeroepen naar Caïro, waar hij met eer werd ontvangen. In een verzoenend gebaar werden tientallen Islamitische Jihad-leden die eerder in Egypte waren gearresteerd vrijgelaten. Het gebaar werkte echter niet. Ondanks diverse beloftes keerde hij terug om vervolgens zich niet aan de afspraken met de Egyptenaren te houden. Israël markeerde hem als de hoofdverantwoordelijke voor het raketvuur vanuit de Gazastrook in de afgelopen weken en maanden.

Er kan voorzichtig worden verondersteld dat, ondanks dreigende aankondigingen, het leiderschap van Hamas niet overdreven overstuur is bij het overlijden van Abu al-Ata.

In zijn verklaring, na de operatie van afgelopen nacht, waarschuwde Hamas Israël niet terug te keren naar het beleid van gerichte neutralisaties, waarvan Hamas zegt dat dit zou leiden tot escalatie en raketvuur op alle steden in Israël.

Israëlische veiligheidsbronnen zeggen dat aan de leiders van Hamas in de Gazastrook is duidelijk gemaakt dat Abu al-Ata het enige doelwit was van de operatie van afgelopen nacht, en dat als de raketregen stopt, Israël de vrede zal bewaren. Het bericht werd overgebracht via Egypte en andere tussenpersonen. Een delegatie uit Egypte komt vandaag naar Israël om de situatie te bespreken.

De beoordeling in Israël is dat Hamas zelf na de verplichte vergeldingsacties van raketten van de Islamitische Jihad, en enkele van de kleinere terroristische groeperingen in Gaza, niet zal reageren en in de loop van de dag zelfs anderen zal proberen te beteugelen.

Advertentie (4)