Een op de vier Europeanen heeft een sterk negatieve houding tegenover joden

Screenshot ter illustratie

Volgens een wereldwijde enquête over antisemitisme in opdracht van de Anti-Defamation League heeft ongeveer een op de vier Europeanen (ook in Nederland) een sterk negatieve houding tegenover joden, meldt de Times of Israel.

Hoewel het rapport weinig verandering in West-Europa weerspiegelt, vertoonden respondenten uit landen in Midden- en Oost-Europa een duidelijke toename van antisemitische overtuigingen, met eeuwenoude stereotypen over joden die zaken en financiën beheersen en loyaler zijn aan Israël dan hun thuisland land.

De enquête, die 11 vragen bevatte die de ADL sinds 1964 bij de wereldwijde peiling heeft gebruikt, ondervroeg tussen april en juni van dit jaar meer dan 9.000 volwassenen in 18 landen in Europa, Canada, Zuid-Afrika, Argentinië en Brazilië. Het constateerde dat antisemitische gevoelens in een aantal landen sterk zijn gestegen: Argentinië zag een stijging van 6 procent, Polen 11%, Rusland 8%, Brazilië en Zuid-Afrika 9% en Oekraïne 14% sinds de laatste enquête, die in 2014 werd gehouden en bijgewerkt werd in 2015.

Ongeveer 25% van de Europeanen gaf antisemitische antwoorden op de meerderheid van de 11 vragen, waardoor ze in de hoogste categorie van de ADL voor antisemitisme terechtkwamen. Naast een negatieve houding ten opzichte van joden, houdt de organisatie bij het meten van algemeen antisemitisme rekening met factoren zoals gewelddadige, verbale en destructieve antisemitische incidenten, rapportage over antisemitisme door Joodse gemeenschappen en overheidsbeleid.

“Het is zeer zorgwekkend dat ongeveer een op de vier Europeanen het soort antisemitische overtuigingen koestert dat sinds de Holocaust heeft bestaan”, aldus Jonathan A. Greenblatt, CEO van ADL. “Deze bevindingen dienen als een krachtige wake-up call dat er nog veel werk moet worden verzet om grote groepen van de bevolking in veel van deze landen te onderwijzen om onverdraagzaamheid af te wijzen, naast het aanpakken van de dringende veiligheidsbehoeften waar gewelddadige incidenten toenemen.”

Uit het onderzoek bleek ook dat politieke uitlatingen antisemitisme kan beïnvloeden. In Polen, waar het onderwerp van de teruggave van eigendommen uit het Holocaust-tijdperk en een wet op de toespraak van de Holocaust de afgelopen jaren tot controverse hebben geleid, gaf bijna de helft van alle respondenten aan – 48% – een negatief beeld van joden, tegenover 37% in 2015. Bijna driekwart van de ondervraagden was het erover eens dat “Joden nog steeds te veel praten over wat hen overkwam in de Holocaust.” In antwoord op dezelfde vraag registreerde Nederland 31%, het VK 18% en Zweden 15%.

In Hongarije, waar door de overheid gesponsorde anti-immigratiecampagnes rond de joodse miljardair George Soros zijn gecentreerd, gelooft 25% van de volwassenen dat “Joden onze nationale cultuur willen verzwakken door de steun om meer immigranten naar ons land te laten komen.” Algemeen antisemitisme in Hongarije staat nu op 42%, vergeleken met 40% in 2015.

Stereotypen met betrekking tot de joodse controle van zakelijke en financiële markten zijn over de hele linie zeer algemeen aanwezig, maar zijn het hoogst in landen in Midden- en Oost-Europa. Gevraagd of zij het eens waren met de stelling dat ‘Joden te veel macht hebben in de zakenwereld’, antwoordde 72% van de Oekraïners bevestigend, net als 71% van de Hongaren, 56% van de Polen en 50% van de Russen.

Terwijl Europese moslims aanzienlijk meer geneigd waren antisemitische stereotypen te accepteren – gemiddeld 300% meer waarschijnlijk – dan andere Europese demografieën in zes geteste landen (België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het VK), waren ze gemiddeld minder dan respondenten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika in 2014. Dit kan impliceren dat blootstelling aan Joden, Holocaust-educatie en sociale sfeer een impact hebben gehad na de emigratie van de respondenten.

Italië en Oostenrijk hadden beide een significante afname van antisemitisme, met een daling van 11% in Italië en 8% in Oostenrijk. België, Duitsland en Denemarken bleven grotendeels ongewijzigd, met een gemiddelde van respectievelijk 24%, 15% en 10%.

Advertentie (4)