Gideon Sa’ar: “Netanyahu in paniek; mijn familie en ik worden bedreigd”

Gideon Sa’ar. Screenshot: Twitter

Kort na de bekendmaking dat Benjamin Netanyahu formeel aangeklaagd wordt tegen corruputie en fraude, is het onrustig binnen de Likoedpartij. Zo stelde prominent lid Gideon Sa’ar voor dat het misschien tijd is voor een nieuwe partijleider. Dat voorstel viel niet bij iedereen in goede aarde en sindsdien heeft Sa’ar met vele bedreiging te maken.

‘Er wordt een campagne van ophitsing en bedreigingen tegen mijn familie en mijzelf gevoerd’, zei Sa’ar tijdens een interview met de Israëlische radiozender Reshet Bet. Volgens Sa’ar zijn de lastercampagnes al langer bezig, maar kwamen dit weekeinde tot een nieuw hoogtepunt. ‘Ik slaap gelukkig ‘s nachts goed. Mijn familie en ik laten ons niet zomaar bang maken’. Sa’ar wordt als een grote bedreiging gezien voor het leiderschap van Benjamin Netanyahu. Het gebeurde in de geschiedenis van de Likoedpartij namelijk niet eerder dat een partijlid openlijk twijfels uitte over de zittende partijleider.

“Ik herken paniek bij Netanyahu, bij het vooruitzicht van voorverkiezingen,” vertelde Sa’ar aan Channel 13 in een lang interview. “De Likud beweging is van niemand. Elk lid heeft het recht om te proberen partijleider te worden.”

De bedreigingen aan het adres van Sa’ar ontvangt hij veelal via social media. ‘Degene die mij volgen op social media kunnen zelf lezen dat ik continu te maken heb met geweldsbedreigingen. Toch zullen de bedreigingen mij er niet van weerhouden om het juiste te doen voor de Likoed én voor de staat’, onthulde Sa’ar. ‘Zelfs mensen die mij nu niet begrijpen zullen dit in de toekomst wel doen. Zolang we niet de oorspronkelijke route van de Likoed volgen, zal dit in de toekomst zeer nadelig voor de Likoed uitpakken.’

Sa’ar veroordeelde frequente persoonlijke aanvallen op hem en zijn gezin op Twitter door de zoon van de premier, Yair Netanyahu, onder meer over het huwelijk van zijn dochter Alona met de Arabische acteur Amir Khoury en de vermeende linkse opvattingen van zijn vrouw, journalist Geula Even-Sa’ar.

“Elke dag bereikt het een nieuw dieptepunt,” zei hij. “Het persoonlijke leven van mijn dochter gaat Yair Netanyahu niets aan. De premier zgt altijd: ‘laat mijn familie met rust, laat mijn vrouw alleen, richt uw aanvallen op mij.”

Wel, ik zeg hem dat hij zijn zoon hetzelfde moet vertellen, omdat mijn vrouw en dochter worden aangevallen door zijn zoon”.

Hij hekelde ook het gebruik van officiële Likud-platforms door Netanyahu, zoals het Twitter-account van de partij, om hem aan te vallen.

“Dat is verkeerd en duidt op een gebrek aan grenzen, en daarom pleit ik voor een schone race waarin geen enkele kandidaat gebruik zal maken van staatsmiddelen of partijbronnen,” zei Sa’ar. “In een dergelijke race, zonder enige limiet, ben ik van plan om te winnen.”

Zondagavond stemde Netanyahu toe met interne leiderschapsverkiezingen. Deze zouden binnen zes weken worden gehouden. Volgens Sa’ar is deze instemming nog steeds te vaag. Hij ziet de verkiezing het liefst nog voor 11 december plaatsvinden, de deadline voor het aanwijzen van een premier door de Knesset. ‘Het is Netanyahu alweer niet gelukt een regering te vormen. Dat zal ook niet gebeuren bij een derde, vierde of zelfs vijfde verkiezing. Hij had zijn conclusies veel eerder moeten trekken en had moeten aftreden. Daarentegen denk ik dat ik wel een nieuwe regering kan vormen en daarmee het land en de natie kan verenigen’, herhaalde Sa’ar.

Advertentie (4)