SodaStream gaat uitbreiden en neemt 1000 nieuwe werknemers aan

Ter illustratie. Foto: SodaStream

Pepsico, dat ruim een jaar geleden het Israëlische bedrijf SodaStream overnam, gaat de fabriek van SodaStream in het Idan Hanegev Industrial Park bij Rahat uitbreiden. Het gaat om een investering van €82 miljoen. Momenteel zijn er ongeveer 1500 medewerkers in dienst in de SodaStream fabriek, voornamelijk bedoeïen. De uitbreiding zorgt voor ongeveer 1000 nieuwe arbeidsplaatsen.

SodaStream heeft als groot exportbedrijf steun aangevraagd voor de investeringen. Op grond van de wet ter aanmoediging van investeringen kan het bedrijf in aanmerking komen voor een subsidie van €21 miljoen. Dat is ongeveer 20% van de gehele investering. Daarnaast is er sprake van enkele belastingvoordelen, zoals verlaagde vennootschapsbelasting. Het Amerikaanse bedrijf Intel, met een productiefabriek in Kiryat Gat, deed ook al eerder beroep op deze wet.

Voordat het zover is moet de aanvraag nog worden goedgekeurd, onder ander door het ministerie van Economie, het ministerie van Financiën en de Israëlische belastingdienst. In december is een vergadering gepland om het investeringsverzoek van SodaStream te bespreken. Naar alle verwachtingen zal het verzoek worden goedgekeurd. Volgens bronnen bij de overheid zal het proces voor de geplande uitbreiding tegen het einde van het jaar zijn voltooid.

Advertentie (4)