Waarnemend politiecommissaris steunt de onderzoekers in zaken Netanyahu

Politiecommissaris Motti Cohen. Screenshot: Twitter

Na de hectiek rondom de aanklachten tegen premier Netanyahu, heeft waarnemend politiecommissaris Motti Cohen zijn volledige steun aan het onderzoeksteam uitgesproken. Hij zei daarbij dat het onderzoek op professionele wijze is gedaan. Netanyahu spreekt zelf van een poging om hem te laten aftreden.

Cohen bracht een bezoek aan de Lahav 433. De eenheid van de politie die drie onderzoeken naar de premier uitvoerden. ‘Ik ben hier vandaag gekomen om jullie te steunen. De beslissing van procureur-generaal weerspiegelt de professionaliteit en grondigheid van het onderzoek. Evenals het grote vertrouwen in de onderzoekers,’ zei Cohen.

‘Het is onze taak om onze openbare missies trouw te vervullen. Misdaad en corruptie moet op alle niveaus worden blootgelegd. In het geval van corruptie biedt grondig onderzoek de uitkomst om de waarheid boven water te halen. Dit moet zonder laster of beschuldigingen van welke aard dan ook, die onze integriteit en prestaties van onze taken beïnvloeden,’ zei Cohen tegen de politieagenten. Hij vervolgde zijn toespraak: ‘Dankzij jullie toegewijde werk is onze samenleving niet alleen veiliger en schoner geworden, maar wordt misdaad en corruptie ook teruggedrongen.’

Afgelopen zondag waarschuwden zo’n tachtig (voormalig) politiecommissarissen per brief dat ‘iedere poging om de weerbaarheid van de politie te ondermijnen de stabiliteit van de Israëlische democratie in gevaar brengt.’ Ze schreven onder meer dat de toespraken tegen de politie moet worden geschrapt. Die zouden er onder andere voor zorgen dat de politie-autoriteit wordt afgebroken.

Hoewel Netanyahu en zijn aanhangers niet expliciet in de brief worden genoemd, merken de schrijvers wel op dat de politie altijd “politiek kleurenblind” is geweest. Netanyahu en zijn aanhangers beschuldigen de officieren van Justitie en de politie van een “besmet proces”, in een poging om een staatsgreep uit te voeren, die Netanyahu buitenspel zou zetten.

Advertentie (4)