IDF heeft terreurdoelen van Hamas aangevallen na barrage van raketten uit Gaza (video’s)

Moment dat Iron Dome een raket vernietigd. Screenshot YouTube

Na de barrage van raketten uit Gaza op plaatsen in zuid Israel, heeft de IDF de afgelopen een verscheidenheid van terreurdoelen van Hamas in Gaza aangevallen.

Beeld van één van de IDF aanvallen op een Hamas terreurdoel. Foto IDF

“De afgelopen nacht vielen IDF vliegtuigen een breed scala aan terreurdoelen aan, waaronder een basis van de marine van de Hamas-terreurgroep, een basis van het luchtverdedigingssysteem van de organisatie, een raketsimulator, trainingsfaciliteiten, een wapenfabriek, en een basis die werd gebruikt als wapenopslagplaats, ‘zei het leger in een verklaring.

“De aanval werd uitgevoerd als reactie op de lancering van raketten vanuit de Gazastrook eerder op vrijdagavond op Israëlisch grondgebied,” zei de verklaring, eraan toevoegend dat de luchtmacht ook de “ondergrondse infrastructuur” van Hamas in het noorden, het centrum en het zuiden van de Gaza strip aanviel.

“De IDF ziet met grote ernst de raketaanvallen op Israëlisch grondgebied, is in een hoge staat van paraatheid en zal zo nodig blijven optreden tegen pogingen om Israëlische burgers te schaden. De IDF houdt de terreurorganisatie Hamas verantwoordelijk voor alle daden in en afkomstig uit de Gazastrook, ‘zei het leger.

Een van de vernielde auto’s in Sderot. Screenshot Twitter

Het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza zei dat een man werd gedood in de luchtaanvallen en noemde hem als Ahmed al-Sheri, 27. Het zei niet of hij bij enige terreurgroep was aangesloten. Ook zouden er twee gewonden aijn gevallen.

Vrijdagavond werden er in twee barrages in totaal 10 raketten vanuit Gaza op zuid Israel afgevuurd, waarbij een huis werd geraakt en diverse auto’s in Sderot werden beschadigd, de Iron Dome haalde in totaal 8 raketten uit de lucht.

Een 65 jarige vrouw raakte lichtgewond terwijl ze viel toen ze naar de schuilkelder rende.

Er was geen onmiddellijke claim van verantwoordelijkheid van Gaza, maar Israël houdt de Hamas-heersers van Gaza routinematig verantwoordelijk voor elk geweld dat uit de Strip komt.

Yaron Sasson, een woordvoerder van de gemeente Sderot, zei dat er van tevoren geen waarschuwingen waren geweest.

“Dit was een complete verrassing na een paar maanden stilte,” vertelde hij Israel Radio. “Mensen moesten tijdens de vrijdagavond maaltijd, waarbij veel families met vrienden bij elkaar komen, plotseling naar de schuilkelders rennen.  

De raketten kwamen een dag nadat een vanuit Gaza afgeschoten raket donderdagavond in een open veld landde.

En natuurlijk wassen Hamas en Islamic Jihad zoals gebruikelijk is hun handen in onschuld, klagen over de agressie van Israel maar zeggen niets over de barrages van raketten op zuid Israel.

Inmiddels hebben zaterdag de terreurorganisaties Hamas en Islamitische Jihad Israel gewaarschuwd na de luchtaanvallen in de Gazastrook in reactie op raketvuur in Zuid-Israëlische gemeenschappen.

“De bombardementen door de Israelische bezetter op basissen van “de verzetsgroepen” is een voortzetting van een reeks zionistische misdaden en agressie”, zei Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum in een verklaring.

Hij noemde de luchtaanvallen een “gevaarlijke escalatie” en zei dat de “zionistische vijand de verantwoordelijkheid draagt ​​voor de gevolgen. We bevestigen dat het bloed van ons volk dierbaar is en niemand zal toestaan ​​dat de vijand het schendt of Gaza in een arena verandert om de eigen interne crises te exporteren”.

De islamitische Jihad ging nog een stap verder en koppelde de Israëlische aanvallen aan de politieke en juridische ellende van premier Benjamin Netanyahu.

“De premier van de vijand probeert zijn falen en corruptie te verbergen met een agressieve escalatie tegen de Gazastrook,” zei de door Iran gesteunde groep in een verklaring.

Islamitische Jihad verwees ook naar de Balfour-verklaring ter ondersteuning van de oprichting van een joodse staat in het land Israël, die op 2 november 1917 werd uitgegeven.

“We houden de bezetting hiervoor verantwoordelijk en bevestigen dat wat er gebeurde in termen van agressie een uitbreiding is van de tragedie die ons volk heeft ervaren sinds Groot-Brittannië en de krachten van de Westerse kolonisatie een verklaring hebben afgelegd en steun hebben gegeven aan de Zionistische Joden om Palestina te bezetten en zijn mensen verdrijven en vervolgen, ‘voegde hij eraan toe.

“We herbevestigen de voortzetting van de legitieme strijd tegen de criminele bezetting en we benadrukken de vastberadenheid van het Palestijnse volk in zijn eenheid in de confrontatie met deze agressie en alle samenzweringen die proberen de oorzaak ervan te liquideren,” zei de terreurgroep.

Channel 13 nieuws citeerde Palestijnse bronnen en meldde dat Hamas afstand nam van de raketaanvallen en vertelde Egyptische bemiddelaars dat het aan het onderzoeken was wie verantwoordelijk was.