Wat schrijven de Hebreeuwse weekendkranten in Israël?

Israels Air Force One. Foto IAI

De romance is beëindigd, je geeft niet meer om mij : premier Benjamin Netanyahu hield een toespraak voor afgestudeerde IDF-officieren vol met de gebruikelijke bombast over de bescherming van Israël en de Iraanse dreiging. Maar één zin trok de aandacht van de media: “Iran’s brutaliteit in de regio neemt toe en wordt zelfs sterker in het licht van het ontbreken van een reactie.”

 • De opmerking wordt algemeen gezien als een verwijzing naar, en misschien een aanwijzing voor kritiek op de “hands-off” benadering van de VS ten opzichte van Iran.
 • “Hij verwees misschien naar het ontbreken van een reactie van de VS op het neerhalen door Israel van een Iraanse spy-drone in juni en de aanval van Teheran op Saoedische olie-installaties”, schrijft Haaretz.
 • De Los Angeles Times schrijft dat Netanyahu het voorzichtig doet, maar bood wel ‘gesluierde kritiek op het gebrek aan reactie van de regering Trump op recente aanvallen die aan Teheran worden toegeschreven’.
 • Voormalig Shin Bet-chef Ami Ayalon vertelt de krant dat “Trump mensen gebruikt zolang zij zijn doel dienen. Hij gebruikte onze premier en het werkte. Althans voor de korte termijn. “
 • Channel 13 meldt, zonder bron, dat Netanyahu al weken piekert over het feit dat de VS weigerden actie te ondernemen, waardoor Iran werd aangemoedigd. Volgens het rapport zei hij enkele weken geleden tegen de ministers dat de VS tenminste tot na de Amerikaanseverkiezingen van 2020 niet tegen Iran zullen optreden en dat Israël het zelf moet aanpakken.

Meer bedreigingen: In Walla nieuws schrijft Amir Buhbut dat Hezbollah mogelijk ook brutaler wordt, omdat de poging tot het neerschieten van een Israëlische drone in Zuid-Libanon een teken kan zijn dat er nog meer komen.

 • “De IDF moet plannen maken … voor de mogelijkheid dat Hezbollah zal proberen geavanceerdere wapens te gebruiken dan in het verleden om de regels van het spel te veranderen.”
 • Het leger is het daar misschien niet mee eens. Yedioth meldt dat de IDF het incident als eenmalig beschouwde en besloot er niet op te reageren.
 • Amos Harel van Haaretz neemt nota van de vreemde stilte die Gaza leek te omhullen – afgezien van een raketaanval op donderdagavond vanuit Gaza – waarvan hij vermoedt dat het te maken heeft met het feit dat ieders aandacht op Libanon, Irak en Iran en Syrië is gericht .
 • Maar hij meldt ook dat een snel vergeten incident deze week, waarbij het leger een drone uit Gaza neerschoot die op 12.000 voet vloog, veel hoger dan normaal, belangrijker kan zijn dan je zou verwachten.
 • “Dit was het eerste bewijs van een dergelijk uitzonderlijk vermogen in Gaza en het wijst op een zekere technologische vooruitgang in het vermogen van de terroristische organisaties in de Strip. Een vlucht op zo’n hoogte kan de Israëlische drone-operaties in het zuiden verstoren, of een opening bieden voor operaties voor het verzamelen van inlichtingen – of zelfs een aanval door de Palestijnen in de toekomst ‘, schrijft hij.

Hulpgeld als drukmiddel of is het chantage van de Democraten? Gelukkig voor Israël, heeft het het sterkste en modernste leger aan deze kant van de Eufraat, grotendeels dankzij Amerikaanse militaire hulp, maar plotseling lijkt het erop dat dit in de lucht hangt, met Democraten die dreigen het als hefboom te gebruiken om de Israelische regering onder druk te zetten.

 • In Israel Hayom schrijft Eytan Gilboa dat degenen die steun gebruiken voor hefboomwerking, maar tegen bezuinigingen zijn van de Amerikaanse regering op hulpgeld aan de Palestijnse regering die dat dan gebruikt om terroristen te betalen , zich schuldig maken aan een dubbele norm.
 • “Dat de Democratische presidentskandidaten het verwerpelijk vinden om de Palestijnen en UNRWA ertoe te bewegen hun corrupte gedrag te veranderen en tegelijkertijd onvermurwbaar zijn dat militaire hulp aan de naaste bondgenoot van Amerika in het Midden-Oosten als hefboom wordt gebruikt, is een indicatie van hoe heersend het anti-Israël sentiment is geworden binnen de Democratische Partij, ”schrijft hij.
 • Elizabeth Warren is een van de meest uitgesproken over het gebruik van hulp als dwangmiddel, maar Ron Kampeas van JTA schrijft dat ze niet in detail beschrijft wat dat betekent.
 • Maar hij doet wat Talmoed-achtige gevolgtrekkingen door zich te verdiepen in haar verklaring dat zij zou handelen “zoals eerdere Democratische en Republikeinse presidenten hebben gedaan.”
 • “Geen enkele president heeft militaire steun gebruikt om Israël onder druk te zetten sinds 1981, toen Ronald Reagan de levering van straaljagers twee maanden lang weigerde nadat Israël de nucleaire reactor van Irak had vernietigd,” schrijft hij. “Maar recenter hebben presidenten George HW Bush, Clinton en George W. Bush leningsgaranties van Israël ingehouden die in verhouding stonden tot wat het aan nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever uitgeeft. Obama beëindigde die praktijk, maar de wet die een president toestaat om dit te doen blijft op de boeken staan. “
 • Op Twitter houdt de voormalige Amerikaanse ambassadeur Daniel Shapiro een lange discussie over wat de hulp betekent en waarom Obama het niet als hefboom wilde gebruiken.
 • “De MOU vertegenwoordigt een Amerikaanse verplichting, evenals een eigenbelang. Degenen die pleiten voor het onthouden of conditioneren van beveiligingshulp moeten dat in gedachten houden. De VS moeten hun verplichtingen nakomen ‘, schrijft hij.

Bijna een drama met Israels Air Force One: de relatie van Netanyahu met Trump is misschien aan het verzuren, maar hij, of wie dan ook premier is of wordt, zal binnenkort een nieuw vliegtuig hebben om al zijn vrienden over de hele wereld te kunnen bezoeken.

 • Tenminste als het vliegtuig ook echt gaat vliegen. Israel’s Air Force 1, zoals het nieuwe eerste staats vliegtuig wordt genoemd, heeft donderdag een eerste testrun gedaan, maar het leek er kort op dat het meer problemen leek te hebben om van de grond te komen dan het vormen van een regeringscoalitie.
 • Toen de Boeing 767-300ER zijn hangar verliet voor een een reeks motortests, raakten de remmen oververhit en veroorzaakte het angst voor een brand die aanzienlijke schade had kunnen veroorzaken. Er werd een noodsituatie verklaard en brandbestrijdingsploegen werden gezonden waarna de noodsituatie snel werd beëindigd.
 • “Nog steeds niet in de lucht,” leest een kop in Yedioth, waarin wordt opgemerkt dat het vliegtuig niet nieuw is, maar al 20 jaar voor een Australische luchtvaartmaatschappij heeft gevlogen. Toch noemt het het incident niet meer dan een ‘minidrama’.
 • Israel Hayom is zo blij met het vliegtuig , dat het schrijft dat de voorbereidingen zijn voltooid ( niets over bijna ramp) en gaat in pijnlijk detail over de blauwe en witte verfbeurt en de verschillende gadgets en veiligheidssystemen die de jet heeft.
 • Haaretz, die informatie heeft over de budgetgevechten voor het dure vliegtuig, schrijft dat het nieuwe paradepaardje ‘aanvankelijk moest worden uitgerust met een douche, (ideetje van Sarah) maar dat werd uiteindelijk niet gedaan vanwege de complexiteit van het installeren van het benodigde sanitaire systeem.’

Het is allemaal nep: Times of Israël onthult dat de tientallen vermeende immigranten naar Israël die op de sociale media-accounts van het Immigration Absorption Ministry stonden, volledig waren verzonnen.

 • Tot donderdag waren de Twitter- en Facebook-pagina’s van het ministerie bezaaid met berichten en succesverhalen van personen die zogenaamd naar Israël waren geëmigreerd. Maar het enige probleem is dat niets ervan echt was: de citaten over Israël waren volledig verzonnen en de foto’s van de ‘immigranten’ waren afkomstig van stockfoto-sites.
 • Sommige immigranten waren beledigd door het gebruik van kennelijk niet bestaande mensen door het ministerie voor zijn campagne, terwijl PR-experts zeiden dat het gebruik van namen en citaten geen geaccepteerde praktijk is, vooral in het huidige mediaklimaat van authenticiteit en transparantie .
 • “Voor velen van ons die de moeilijke stap hebben gezet en onze huizen in Israël hebben gebouwd. Voor degenen die verre van familie zijn en dagelijkse obstakels tegenkomen om zich aan te passen, is dit echt beledigend, ‘zei Jason Pearlman, een immigrant en voormalig woordvoerder van zowel president Reuven Rivlin als voormalig minister van zaken Diaspora Naftali Bennett.
 • Na een onderzoek door The Times of Israël verwijderde het ministerie de berichten snel en gaf het de schuld aan een extern bedrijf dat het had ingehuurd om zijn Engelstalige sociale media-accounts te beheren.