Israël’s eigen “Airforce One” is gereed voor testvlucht

Israëls “Airforce One”. Foto screenshot Twitter

Israël krijgt een eigen “Air Force One” vliegtuig en deze zal de komende dagen de eerste testvlucht ondergaan, heeft Israel Aerospace Industries (IAI) donderdag in een persverklaring laten weten.

Het 19 jaar oude Boeing 767-300ER passagiersvliegtuig, die zowel door de premier als de president van Israël op officiële buitenlandse reizen zal worden gebruikt, was in de zomer van 2006 gekocht van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas en wordt sindsdien door de IAI verbouwd.

De kosten voor de aankoop en renovatie van het vliegtuig worden geschat op in totaal 153 miljoen euro.

“In de komende dagen zal het vliegtuig zijn eerste testvlucht uitvoeren als onderdeel van de afronding van de restauratieprocedure, volgens de strenge eisen van de luchtvaartwereld”, zo valt te lezen in het IAI persbericht.

Het vliegtuig van de Staat Israel bevat geavanceerde technologische systemen die zijn ontworpen en geassembleerd door de IAI om betrouwbare dienst voor de komende decennia mogelijk te maken, aldus het bedrijf.

Het is ook uitgerust met geavanceerde en gecodeerde communicatiesystemen, waardoor vertrouwelijke gesprekken met contacten in Israël of met internationale leiders mogelijk zijn vanuit de lucht. Het vliegtuig, zei IAI, kan non-stop vliegen naar China en Japan in het oosten, of de Verenigde Staten en Brazilië in het westen.

Volgens IAI voldoet het vliegtuig “aan alle complexe beveiligings-en veiligheidseisen zoals bepaald door de aard van zijn missie, zoals systemen tegen inkomende raketten en cyberattacks.”

Het vliegtuig omvat ook een studeerkamer, een slaapkamer, een badkamer en een keuken, evenals een vergaderruimte.