Israelische onderzoekers hebben robotarm ontwikkeld die voorwerpen in diverse vormen kan pakken

De robotarm die is ontwikkeld door onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev en die een algoritme gebruikt om de vorm van objecten te berekenen en objecten met verschillende geometrieën kan vastpakken. Foto BGU

Onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit in de Negev zeggen dat ze een “one-size-fits-all” robotarm hebben ontwikkeld voor gebruik in productieprocessen. De robotarm kan items van verschillende vormen en maten pakken, waardoor de kosten worden verlaagd en de veelzijdigheid in productielijnen wordt vergroot.

Bij het automatiseren van processen moeten fabrikanten vaak robots met verschillende armen ontwerpen voor iedere individuele taak. De voorwerpen die ze moeten pakken verschillen namelijk in vorm en maat.

Dat is een tijdrovend en ook vooral een kostbaar proces, het ontwerpen en installeren van verschillende “grijpers” op iedere robot.

De uitvinding, ontwikkeld door Prof. Amir Shapiro en Dr. Avishay Sintov van de afdeling Werktuigbouwkunde van de Ben Gurion Universiteit in de Negev, is gebaseerd op een nieuw ontwikkeld zoekalgoritme dat in staat is om de verschillend gebieden te begrijpen en specifieke delen te beoordelen – rekening houdend met meerdere parameters, zoals bijvoorbeeld de kracht die nodig is om het onderdeel stevig vast te houden.

Het algoritme definieert vervolgens een gemeenschappelijke set grijppunten voor alle objecten in een bepaalde groep, waardoor het mogelijk wordt om één robotarm te ontwerpen die alle onderdelen aankan.

“Deze ogenschijnlijk eenvoudige oplossing is gebaseerd op een geavanceerd algoritme dat Prof. Shapiro en Dr. Sintov hebben ontwikkeld en welke de efficiëntie en kosteneffectiviteit van productielijnen zal vergroten door de behoefte van diverse robotarmen te verminderen.

De productiesnelheid wordt daardoor gestroomlijnd en verhoogd, waardoor je zelfs bestaande productielijnen kan wijzigen voor andere behoeften”, zei Danny Staier, die bedrijfsontwikkeling doet in Exact Sciences en Engineering voor BGN Technologies, het technologisch bedrijf van de universiteit die technologische innovaties van het lab op de markt brengt.

BGN heeft patenten aangevraagd om de uitvinding te beschermen en is nu op zoek naar “een strategische partner voor de verdere ontwikkeling en commercialisering van de technologie”, aldus Staier.

In de loop der jaren heeft BGN Technologies meer dan 100 startups opgericht op het gebied van biotech, hightech en cleantech, en initieerde daarnaast toonaangevende technologie hubs, incubators en versnellers, aldus de verklaring.