Netanyahu geeft het toe: “Ik heb Bennett minister van Defensie gemaakt om Gantz dwars te zitten”

Nieuwe minister van Defensie Naftali Bennett ontmoet premier Benjamin Netanyahu (L), IDF-chef van Staff Aviv Kohavi (R) en Brig. Gen. Ofer Winter, de militaire secretaris van de minister van Defensie, op 12 november 2019. (Ariel Hermoni / Ministerie van Defensie)

Volgens verslaggeving in Israëlische media heeft Netanyahu Likoed-ministers opgedragen om de pers te vertellen dat de benoeming van Naftali Bennet een politieke en tijdelijke stap is. Een jaar geleden zei Likoed namelijk nog dat de ministerpost “geen baan is voor Bennet.”

Premier Benjamin Netanyahu heeft deze week danwel Naftali Bennett aangesteld als minister van Defensie, maar dinsdag meldde gaf de premier toe dit alleen te doen uit politieke doeleinden in verband met coalitieonderhandelingen, aldus Times of Israel en andere media in Israel.

Volgens de publieke omroep KAN heeft Netanyahu de ministers van zijn Likoed-partij de afgelopen dagen persoonlijk geïnformeerd voordat ze media-interviews gingen afgeven, en hen gevraagd uit te leggen dat hij alleen Bennett heeft benoemd “omdat hij zich gedwongen voelde dat te doen in het licht van informatie die suggereerde dat de Bennet van plan was om de krachten te bundelen met Netanyahu’s rivaal, Blauw-Wit-leider Benny Gantz.”

“Ik moest die optie dwarsbomen”, heeft Netanyahu naar verluidt gezegd.

Het rapport citeerde een niet nader genoemde minister die zei dat Netanyahu de briefings gaf om te zorgen dat Bennett geen politieke munt kon slaan uit zijn benoeming.

Bennett, van de partij Nieuw Rechts, nam dinsdag officieel de functie van minister van Defensie aan, nadat hij vrijdag een overeenkomst met Netanyahu had bereikt.

Het kabinet keurde zondag de benoeming van Bennett als interim-minister van Defensie goed, te midden van intern gemopper van de ministers van Likoed en een afwijkende stem van een van hen, Yoav Gallant. Netanyahu had ingestemd met de benoeming als onderdeel van een deal waarbij Likoed en Nieuw Rechts hun facties zullen gaan samenvoegen in de Knesset.

Bennett heeft in het verleden meedogenloos kritiek geuit op de manier waarop de regering omgaat met geweld vanuit Gazas, door Hamas geleid, en eiste een hardere reactie, zowel toen hij in de coalitie diende als minister van onderwijs als ook daarna.

In december 2018 heeft de Likoed nog getwitterd: “De veiligheid van Israël staat boven politiek en de defensieportfolio is niet weggelegd voor Naftali Bennett”, eraan toevoegend dat Bennett “kinderachtig en wanhopig” zou handelen.

Advertentie (4)