Spannende week voor Israel’s politiek: komt er wel of niet een nieuwe regering?

23 september 2019. Netanyahu en Gantz met president Rivlin. Foto Haim Zach-GPO

Het wordt deze week een spannende week voor Israel. Komt er wel of niet een nieuwe regering? Ondertussen wordt er weer met modder gegooid en heeft Netanyahu bij de Likoed de “noodtoestand” uitgeroepen.

Omdat Netanyahu nog steeds blijft vasthouden het gehele rechtse blok te vertegenwoordigen, in plaats van alleen de Likoed, is de leider van Blauw-Wit, Benny Gantz, er niet in geslaagd een eenheidsregering te vormen.

Met nog vier dagen te gaan voordat zijn mandaat afloopt lijkt het erop dat hij een minderheidsregering wil vormen, al of niet met Lieberman’s Yisrael Beiteinu partij, en met gedoogsteun van de verenigde Arabische partijen in Israël, de Arab Joint List.

Dit is tegen het zere been van Netanyahu die hoopt dat Gantz zijn mandaat woensdag zal teruggeven.

Dat er paniek bij Netanyahu en het rechtse blok is, blijkt wel uit het feit dat hij een spoedvergadering deze ochtend bijeen heeft geroepen van het gehele rechtse blok en voor zondagavond een spoedvergadering voor alleen zijn eigen Likoedpartij.

Ondertussen heeft Netanyahu rechtse activisten opgeroepen zondagavond te gaan demonstreren bij het huis van de openbare aanklager Mandelblitt, waarvan wordt gezegd dat hij a.s. dinsdag zijn definitieve beslissing over de aanklachten tegen Netanyahu bekend zal maken.

Afhankelijk van zijn beslissing zou dat weleens het breekpunt kunnen zijn, indien Mandelblitt de oorspronkelijke aanklachten in stand houdt en Netanyahu dus ook voor fraude zal worden aangeklaagd in wat in Israel bekend staat als ‘case 4000’.

Hij zal dan, volgens het voorstel van president Rivlin, als premier terug moeten stappen. Hierdoor komt mogelijk op het laatste moment de weg vrij voor een eenheidsregering, omdat een eenheidsregering zonder Netanyahu een van de belangrijkste voorwaarden was die Gantz aan de Likoed heeft voorgesteld.

In een Facebook post beschuldigt Netanyahu Gantz ervan tegen zijn kiezers “te hebben gelogen”.

“Hij verbergt niet langer zijn bedoelingen om een ​​regering te vormen met terreurondersteuners Ahmed Tibi en zijn vrienden,” ging hij verder. “Een minderheidsregering die afhankelijk is van de Arabische partijen is een existentiële bedreiging voor de staat Israël. Een dergelijke regering zou het opgeven van de staatsveiligheid en een klap in het gezicht van IDF-soldaten zijn, die de Joint Arab List oorlogscriminelen noemt en juridisch wilt vervolgen. Zo’n regering mag zelfs niet voor één dag bestaan”, aldus premier Netanyahu.

Ook beschuldigde Netanyahu de Arabische Knessetleden “aanhangers van Hamas en de Islamitische Jihad” te zijn.

Hij gaat daarmee voor het gemak voorbij aan het feit dat ook in het verleden regeringen in Israel op steun van de Arabische partijen konden rekenen.

Ook gaat hij voorbij aan het feit dat er duizenden Arabieren, moslims en christenen in het Israëlische leger (IDF) dienen.

Blauw-Wit officials vertelden tegen de krant Maariv dat als ze niet tegen woensdag een eenheidsregering kunnen vormen met de Likoed, Gantz van plan is een “overgangsregering” of een “geen-keuze” regering te creëren om koste wat kost een nieuwe verkiezing te voorkomen.

Gantz had zaterdagavond gedurende anderhalf uur een ontmoeting met president Rivlin. Zij bespraken de inspanningen om een coalitie te vormen vóór zijn mandaat om een ​​regering te vormen woensdagavond afloopt. Ook bespraken zij de compromissen die nog steeds een deal met Likoed mogelijk maakt.

In een Facebook-bericht vóór zijn ontmoeting met Rivlin zei Gantz: “Netanyahu, er is een kans dat jouw regering binnenkort zal eindigen. Ik zal alles doen om verkiezingen te voorkomen.”

Dezelfde Blauw-Wit officials zeiden dat het de bedoeling is om een minderheidsregering te vormen met Yisrael Beiteinu, Labour-Gesher en de Democratische Unie zonder medewerking van de Arabische partijen, met de hoop dat in de toekomst, na het besluit van de procureur-generaal over de aanklachten tegen Netanyahu, andere partijen zullen aansluiten bij deze coalitie onder leiding van Blauw-Wit-voorman Benny Gantz.

Advertentie (4)