Voor de eerste keer werd de Nechama Rivlin prijs voor duurzaamheid uitgereikt

President Rivlen tussen de prijswinnaars. Foto Mark Neiman (GPO)

De Nechama Rivlin prijs voor duurzaamheid, vernoemd naar de overleden echtgenote van president Rivlin, is voor de eerste keer door president Rivlin uitgereikt.

De prijs werd toegekend werd aan de studenten protestbeweging voor het klimaat in Israel, aan de brief van de rabbijnen tegen het gebruik van wegwerpplastic, aan de campagne voor schone lucht in de baai van Haifa en aan Emek Hazvaim in Jeruzalem.

De Nechama Rivlin prijs werd door de president en de familie Rivlin, na het overlijden van Nechama Rivlin ingesteld voor degenen die zich inzetten voor een beter klimaat en milieu.

Nechama Rivlin heeft veel gedaan om het bewustzijn van duurzaamheid bij de Israelische bevolking te vergroten, met name door middel van basisactiviteiten om de verbinding met het land te versterken.De prijs werd toegekend door de milieubeweging aan lokale en nationale initiatieven die buitengewoon succesvol zijn geweest en worden geleid door milieuorganisaties en lokale initiatieven tijdens de 4e klimaat conferentie die plaatsvond in het Tel Aviv Museum of Art.

De president sprak zijn dank uit voor de keuze om de nagedachtenis van Nechama in ere te houden door een prijs die initiatieven op het gebied van duurzaamheid en milieu aanmoedigt, en zei dat het “echt de liefde van Nechama voor mens en natuur weerspiegelt.”

Nechama schreef ooit in de bloembedden:”de barrières vallen, de natuur is dichtbij en mensen die met ons werken worden vrienden.” De president vertelde hoe ze hem, een man die in de stad is opgegroeid, heeft geleerd naar de natuur te kijken en het te waarderen, en voegde eraan toe: Nechama was een van de eersten die begreep dat ecologie, duurzaamheid en milieubescherming veel meer zijn dan alleen liefde voor de natuur. “

“Voorspellingen van klimaatverandering hebben gezorgd dat deze kwestie veranderde van iets marginaals dat alleen natuurliefhebbers aanging tot een serieus probleem waarmee leiders over de hele wereld worden geconfronteerd.

Nechama geloofde dat de sleutel tot verandering bij ons thuis en in onze gemeenschappen ligt. Kleine veranderingen in de manier waarop we ons leven leiden, is een verantwoordelijkheid nemen door bijvoorbeeld huishoudelijk afval sorteren, bewust te consumeren en spullen hergebruiken om afval te verminderen.

Volgens Nechama is elke kleine stap belangrijk. Het is een daad van verantwoordelijkheid nemen en afgelopen donderdag, als een daad van persoonlijke verantwoordelijkheid, besloot de directeur-generaal van Beit HaNasi een proces te leiden om het gebruik van wegwerpplastic in Beit HaNasi tot een minimum te beperken.”

President Rivlin vervolgde : “Vooruitlopend op de VN-klimaatconferentie van afgelopen september heb ik namens de staat Israël een klimaatinitiatief ondertekend wat was geïnitieerd door de president van Oostenrijk. Door te ondertekenen, heb ik nogmaals de steun van Israël uitgesproken voor belangrijke stappen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken en de mondiale stijging van de temperatuur te vertragen. Dit zijn stappen die voorkomen in de Klimaatconventie van Parijs die Israël zo’n drie jaar geleden heeft ondertekend. Omgaan met klimaatverandering vereist dat we breed denken, creatief denken, verantwoordelijk denken,”aldus besloot president Rivlin zijn toespraak.