Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Benny Gantz tijdens de Rabin herdenking. Screenshot Twitter

Dit is niet de plek om je kinderen te laten opgroeien: Israël worstelt met de naweeën van de laatste ronde van gevechten na de raketten die uit de Gazastrook op vrijdagavond, waarbij een huis in Sderot werd geraakt en de IDF hard reageerde.

 • Gelukkig was er slechts een lichtgewonde, een 65-jarige vrouw die struikelde en haar enkel verzwikte, maar de psychologische gevolgen dreunen nog door in de Israelische media, met name de gevolgen voor kinderen.
 • Een foto van de 5-jarige Tahel die met haar familie hurkt tijdens een spervuur ​​gaat viraal en siert de voorpagina van Yedioth Ahronoth onder de kop “Kijk naar Tahel in de ogen.”
 • Haar hele lichaam trilde, ze ging op de grond liggen en bewoog niet, met haar handen op haar hoofd. Mijn meisje, het spijt me zo dat je dit moet doornemen, ‘schreef haar moeder Sara Dahan op Facebook samen met de foto, die per ongeluk door een nichtje werd genomen terwijl ze dekking aan het zoeken waren.
 • Dahan vertelt Yedioth dat “sinds de eerste keer dat we een luchtalarm sirene hoorden terwijl we op straat waren, dit haar overkomt; ze ligt gewoon op de vloer, haar handen op haar hoofd, trillende en woorden mompelend die ik niet kan begrijpen. ‘
 • “Ik voel me hulpeloos,” citeert Army Radio een 11-jarig meisje uit Sderot.
 • Labor-Gesher leider Amir Peretz, een inwoner van Sderot, vertelt de publieke omroep KAN dat hij zijn kleinkinderen inmiddels heeft geleerd om de vlucht naar de schuilkelder te zien als een race om te zien wier heeft gewonnen door als eerste in de schuilkelder te zijn.
 • “Het is echt onaangenaam om op een plek te wonen die het belangrijkste doelwit is van raketvuur,” vertelt inwoner van Sderot Michal Leibowitz aan Israel Hayom. “Het is echt eng, vooral voor iedereen die kinderen grootbrengt. Sderot is een warme en liefdevolle plek, maar het is geen plek om een ​​kind op te voeden tijdens de oorlog. ‘

Figuranten in een film: Haaretz merkt op dat de straat waar de raket neerkwam niet onbekend is met raketten die neerkomen.

 • De politieauto’s en ambulances, het rondgestrooide beton en de gipsplaten en gaten in de muren komen voor niemand als een verrassing”, schrijft Almog Ben Zikri.
 • Terwijl toeschouwers zich rond één persoon verzamelen, wordt gezegd dat ze “het gevoel hebben dat dit een film is en dat wij de figuranten zijn.”
 • Rinat Cohen, die binnen was met haar familie, vertelt Yedioth “Er was overal rook en we konden nauwelijks ademen,” zegt ze. “Het is echt een geluk dat niemand gewond is geraakt, maar we waren allemaal bang. We beefden. Het is ons niet gelukt om de hele nacht te slapen. Ik heb het gevoel dat we door een wonder zijn gegaan.

Keuze voor oorlog: Sderot burgemeester Alon Davidi vertelt Channel 12 nieuws dat “we al bijna twee jaar in deze realiteit van ‘routinematige noodsituatie’ leven en het de hoogste tijd wordt om er een einde aan te maken, via een brede militaire operatie in Gaza, inclusief het vermoorden van Hamas-leiders. ”

 • Mayan Schneor, hoofd van de lokale Netiv Haasara-raad, houdt ook niet van woorden en zegt dat het land “een einde moet maken aan deze ondraaglijke situatie van ingebeelde en gespannen stilte”, die beschrijft “nog een vrijdag van Gaza-verrassingen. Schok, angst, spanningen, een nacht wachten op een serieuze reactie en ho! terug naar normaal. “
 • Zelfs Likud’s Gideon Sa’ar sprak zich uit tegen de IDF respons en zei dat het “veel zwaarder zou moeten zijn dan wat nu als respons werd gedaan”.
 • In een teken dat ze misschien hun wens krijgen, melden verschillende media dat het leger zich voorbereidt op uitbreiding van het raketvuur en de mogelijkheid dat geweld kan toenemen, en dat het veiligheidskabinet zondagmiddag bij elkaar komt om de situatie te bespreken.

Niet schieten: Aan de andere kant prijst de hoofdredactie van Haaretz premier Benjamin Netanyahu en overlaad hem met lof omdat hij het land niet in oorlog heeft gebracht, en schrijft daarbij dat niemand antwoorden heeft, inclusief alle politici en experts die hier op aandringen.

 • “De premier had gelijk om een ​​afgemeten, beperkte respons op te dragen die niet verder gaat dan de regels van de gewelddadige dialoog tussen Israël en de terreurorganisaties van de afgelopen jaren. Het is het enige redelijke beleid dat voor Israël beschikbaar heeft, gezien het ontbreken van een politieke en publieke consensus en het verband tussen de dreigingen in het noorden en het zuiden van het land. “
 • Nieuw-rechtse leider Naftali Bennett, een van de grootste voorstanders van actie tegen Gaza, lijkt zijn toon te veranderen en zegt nu dat mensen “hun paarden in bedwang moeten houden.
 • “Er is geen behoefte aan een sterker antwoord op Gaza. Dit zal leiden tot een onnodige ronde van geweld. Het “definitieve scenario” dat de Strip nodig heeft, moet serieus worden overwogen en niet gehaast genomen, ‘vertelt hij Army Radio.
 • Channel 12 nieuws meldde dat premier Benjamin Netanyahu overweegt hem minister van defensie te maken zolang hij nog steeds de leiding heeft over zijn interim-regering.
 • Gevraagd naar de mogelijkheid dat Bennett minister van Defensie wordt, zegt voormalig bijna-IDF stafchef en huidige minister van absorptie, Yoav Gallant aan KAN dat “in deze gecompliceerde situatie waarin we ons bevinden, het belangrijk is dat degene die het ministerie van defensie gaat leiden ervaring heeft en het vertrouwen van het publiek. “
 • Hij voegt daaraan toe dat er eigenlijk geen andere keuze is dan een nieuwe ronde van gevechten in en rond Gaza.

Een boodschap voor de Islamitische Jihad: Een teken dat Israël waarschijnlijk niet onmiddellijk op weg is naar oorlog is het feit dat terwijl Hamas uiteindelijk de schuld kreeg en het grootste deel van de schade leed door vergeldingsaanvallen , de IDF ervoor zorgde dat het bericht werd verspreid , via zijn netwerk van vertrouwde correspondenten die schrijven wat hen wordt verteld, “dat het eigenlijk denkt dat de door Iran gesteunde islamitische Jihad-groep de schuld heeft.”

 • Haaretz meldt dat de bombardementen op Hamas eigenlijk bedoeld waren om de groep te signaleren dat het de islamitische Jihad in bedwang moet houden.
 • Yoav Limor van Israel Hayom schrijft dat “de kansen dat dit op de lange termijn gebeurt goed zijn, maar op de korte termijn veel kleiner. En dus aangenomen dat er niets verandert in Gaza – en er geen vooruitgang is in de besprekingen – zullen de partijen naar een escalatie glijden. ”
 • Yedioth’s Yossi Yehoshua schrijft dat het leger Hamas als de minste van de twee kwaden ziet en bereid is om naar een deal toe te werken, maar niet bereid was zich volledig in te zetten tegen de islamitische Jihad.
 • “Het leger erkende onmiddellijk dat het vuur van de islamitische Jihad kwam, maar het antwoord werd geëist tegen Hamas om de interne Palestijnse strijd aan te wakkeren”, schrijft hij, zonder enige aanwijzing voor een feitelijke bron voor de info te citeren. “De reden was om het gebied niet de oorlog in te sturen tegelijk met spanningen in het noorden en tegen Iran. Echter, gezien het feit dat Hamas niet verantwoordelijk was voor de aanvallen, was de IDF-respons proportioneel en niet bedoeld om slachtoffers te veroorzaken. “
 • Hoewel, er is een Palestijn gedood en de diverse terreurfracties hebben zoals gebruikelijk, wraak gezworen.

Wie stuurde de raketten? Zelfs terwijl het de schuld geeft aan de islamitische Jihad, lijkt Israël te proberen weg te blijven om gedwongen Iran te confronteren , ondanks de verschillende experts, alsof ze bij toverslag schrijven dat niemand moet aannemen dat Teheran het bevel gaf om te schieten.

 • In plaats daarvan wijzen ieders vingers naar Baha Abu al-Ata, de wildcard van de Islamitische Jihad in het noorden van Gaza.
 • “Israëlische defensieambtenaren beschouwen Abu al-Ata als een lokale pestkop wiens ster kort schijnt. Af en toe onderneemt hij actie tegen Israël om zijn positie in de Strip te versterken ten opzichte van zowel het Hamas-regime als zijn rivalen in de islamitische Jihad, ” schrijft Amos Harel van Haaretz. “Hij had niet eens een specifieke reden voor de raket beschietingen van vrijdag. Niemand werd gedood door Israëlisch vuur tijdens de reguliere wekelijkse protesten langs de grens met Israël, noch was er een uitzonderlijk niveau van geweld. ”
 • In Times of Israel merkt Avi Issacharoff op dat niemand Abu al-Ata lijkt te beteugelen – niet Hamas, de Islamitische Jihad of zelfs de ayatolla’s.
 • “Keer op keer doen de Israëlische veiligheidsdiensten moeite om de naam van Al-Ata te publiceren of te lekken naar verschillende media als de persoon achter de raketten en pogingen om andere aanvallen uit te voeren, in de hoop dat Hamas hem zal beteugelen. Hamas echter , doet dat niet ‘ , schrijft hij. “Al-Ata, wiens foto eerder werd vrijgegeven door het kantoor van de IDF-woordvoerder, wil een nog extremere en compromisloze houding tegenover Israël en houdt zich niet noodzakelijkerwijs aan de Iraanse bevelen, maar eerder aan zijn eigen bevlieging.”
 • Taliv Ram van Maariv schrijft echter dat, zelfs als aan Abu al-Ata niet door Iran wordt verteld wanneer hij op de knop moet drukken, hij zichzelf als onderdeel van de Iraanse as beschouwt en geen directe bevelen nodig heeft, en dus gelooft het defensie-establishment dat als er iets gebeurt in het noorden, ook het zuiden vuur zal zien. “

SA Raketten? Het bewijs dat Israël zich meer zorgen maakt over het noorden dan over Gaza, ondanks het weekend met raketten, was te zien was op de voorpagina van Israel Hayom, gezien als een spreekbuis voor Netanyahu, “de raketten van vrijdagavond waren een follow-up op het Hezbollah-vuur op een Israëlische drone vorige week.

 • Hezbollah vuurde een ground-to-air missile”aldus de enorme kop op de voorpagina.
 • De krant meldt dat velen beweerden dat de raket die op de drone werd afgevuurd een op de schouder gemonteerde Strela was, en merkt vervolgens op dat Hezbollah erin is geslaagd om Russische SA-8 en SA-17 raketten te verwerven, die in de jaren ’70 “state of the art” waren, maar nog steeds voor een bedreiging kunnen zorgen.
 • “Hezbollah heeft deze systemen in het verleden nog nooit gebruikt en de veronderstelling in Israël is dat het ze bewaart voor een toekomstige oorlog, maar het is mogelijk dat de groep zijn beleid heeft veranderd in een poging om zijn afschrikking tegen de IDF opnieuw in evenwicht te brengen,” is alles wat wordt geschreven als bewijs.
 • De IDF heeft nooit bevestigd dat Hezbollah de SA-17 heeft, maar in 2016 meldde een Duits blad, vermoedelijk een Israëlische inlichtingenbron citerend, dat de groep het systeem had verworven.
 • De SA-17 Grizzly zou de “meest geavanceerde grond-lucht raket in het bezit van Hezbollah zijn”, vertelde expert Nadav Pollack destijds aan ToI.

Een tweede Rabin? Terwijl het noorden en het zuiden zich zorgen maakten, herinnerde het centrum zaterdagavond de vermoorde premier Yitzhak Rabin tijdens de jaarlijks herdenking in Tel Aviv.

 • Het hoogtepunt van de avond bleek een toespraak te zijn van Blue & White leider Benny Gantz, die leek te proberen Gantz na te streven en misschien daar zelfs in slaagde.
 • Ravet Hecht van Haaretz schrijft dat het hele punt van de toespraak was om Gantz ‘in de schoenen van Rabin’ te plaatsen, iets dat hij redelijk succesvol deed, maar merkte op dat het nog te vroeg is om te weten of hij degene zal zijn die het vredeskamp “uit de woestijn” zal leiden.
 • Yedioth’s Nahum Barnea wacht daar echter niet op en zalft hem als de wederkomst van Rabin.
 • “Gantz werd gekroond als de legitieme erfgenaam van Rabin, de bewaarder van zijn nalatenschap,” gutst hij. “Zijn toespraak versterkte die perceptie: hij moedigde zonder enig voorbehoud aan, alles waar Rabin in zijn laatste twee jaar op aandrong: militair activisme naast vredesakkoorden.”
 • Anderen zijn minder zeker. “Gantz’s op dezelfde manier overwogen toon en bezorgdheid zijn misschien enigszins moeizaam overgekomen en schieten tekort bij de warmte en gruis die Rabin in zijn openbare toespraken kon projecteren. Maar het was een vergelijking die de premier duidelijk wilde oproepen ”, schrijft ToI’s Raoul Wootliff.
 • Het was een goede toespraak, maar ik denk dat hij te hard probeerde te klinken als Rabin,” zegt een inwoner van Tel Aviv hem. “En laten we eerlijk zijn, hij is geen Rabin.”