Wie is Abu al-Ata de man achter de raketaanvallen vanuit Gaza?

Abu al-Ata. Foto IDF

Hoewel het de laatste tijd “rustig” was, verbaasd het de veiligheidsdiensten niet dat er plotseling barrages van raketten uit Gaza kwamen.

Al enige tijd is er namelijk bij de Israelische veiligheidsdiensten bezorgdheid over de rol van Abu al-Ata, die ook nu weer wordt verdacht de man te zijn die de boel liet escaleren.

Baha Abu al-Ata, de leider van de Palestijnse islamitische Jihad’s (PIJ) Al-Quds-brigades in Gaza, wordt beschouwd als één van de top terroristen in Gaza.

Hoewel Hamas nog steeds de partij is die Gaza regeert, heeft de groep de afgelopen jaren de controle over de straat verloren. En dat vacuüm is opgevuld door Ata, de belangrijkste man van Teheran in Gaza.

Hoewel PIJ een soennitische jihadistische beweging is, wordt het ondersteund door Iran, dat de groep leidt via PIJ’s chef Ziad Nahala die in Damascus woont.

Ata is betrokken geweest bij het plannen van aanvallen op Israël, de productie van wapens en het verbeteren van de lange afstand raketlanceringsmogelijkheden. De op een na grootste groep in de Gazastrook na Hamas, PIJ, is door de militaire inlichtingen diensten beoordeeld als een factor die het risico op escalatie in de kust enclave verhoogt, omdat het niet onder directe controle van Hamas staat en onafhankelijk handelt voor zijn eigen belangen .

Ata werd door de IDF geïdentificeerd als de man die in april van dit jaar opdracht gaf om raketten af ​​te vuren richting Zuid-Israël . Volgens de IDF probeert PIJ onder Ata aanvallen op een laag niveau uit te voeren en een laag profiel te behouden, zodat Hamas weet dat zijn ambitie wordt ondermijnt om tot een staakt-het-vuren op lange termijn met Israel te komen.

“Er zijn tientallen landen over de hele wereld die proberen de humanitaire situatie in de Strip te verbeteren, maar tegelijkertijd is er één man in Gaza en een man buiten de Strip die dat proberen te torpederen,” zei voormalig IDF-woordvoerder Brig. Gen.. (ret.) Ronen Manelis destijds.

Vandaag is Hamas niet langer de grootste dreiging in de Gazastrook. PIJ is verantwoordelijk voor verschillende gewelddadige aanvallen op IDF-troepen tijdens de “Great March of Return-protesten” die wekelijks langs het grenshek met Gaza plaatsvinden.


Hieronder valt ook de eerste dood van een soldaat langs de Gaza-grens sinds operatie Protective Edge in 2014 toen St.-Sgt. Aviv Levi werd neergeschoten door sluipschutter in de buurt van Kibbutz Kissufim. Een andere soldaat werd getroffen door scherpschuttervuur ​​in het gebied minder dan een week nadat Levi werd gedood. Eind januari raakte een IDF-officier lichtgewond in hetzelfde gebied nadat zijn helm was geraakt door sluipschuttervuur ​​langs het veiligheidshek van de Gazastrook, in een aanval waarvoor PIJ de verantwoordelijkheid opeiste.

Net als de Soleimani van Iran en Nasrallah van Hezbollah kan Ata nu ook in het vizier van de IDF zitten. Ook hij heeft verschillende moordpogingen overleefd, onder meer tijdens operatie Pillar of Defense in 2012. Terwijl de IDF Hamas verantwoordelijk blijft houden voor alles wat zich in de Strip voordoet, zal op een dag de vergelding tegen PIJ komen.