Israëls Hooggerechtshof : “Russische hacker mag voorlopig niet worden uitgeleverd”

Naama Issachar. Foto Facebook

Het Israelische Hooggerechtshof heeft zondagmiddag bepaalt dat de Russische hacker Burkov voorlopig niet aan de USA mag worden uitgeleverd.

Algemeen wordt in Israel aangenomen dat zijn uitlevering verbonden is met de zaak van de Israelische Naama Issachar die in Rusland word gegijzeld en tot 7,5 jaar gevangenisstraf is veroordeeld voor het in het bezit hebben van 9,6 gram marihuana.

Aleksey Burkov, een IT-specialist, werd in 2015 in Israël gearresteerd op verzoek van Interpol. Hij wordt in de VS gezocht wegens verduistering in een enorm creditcardplan waarbij hij naar verluidt miljoenen dollars van Amerikaanse consumenten zou stelen.

Minister van Justitie Amir Ohana ondertekende vorige week het uitleveringsbevel van Burkov en zei in een verklaring dat “het besluit werd genomen na vele diepgaande besprekingen in de afgelopen weken met verschillende partijen, waaronder politieke en juridische figuren.”

Burkov diende vervolgens een verzoekschrift in bij het Hooggerechtshof tegen de uitlevering. De familie van Issachar diende een afzonderlijk verzoekschrift in tegen het besluit van Ohana.

De advocaten van Burkov stelden tijdens de hoorzitting van zondag voor om de Russische staatsburger uit te leveren aan de VS op voorwaarde dat hij, als hij veroordeeld werd, zijn straf in Rusland zou mogen uitzitten.

Nadat Ohana het uitleveringsbevel had ondertekend, dat groen licht had gekregen van het Hooggerechtshof, noemde Issachars familie dit “immoreel en onmenselijk”, eraan toevoegend dat de minister tot dan toe had gezegd dat het de plicht van Israël was om Naama’s vrijlating te bewerkstelligen, “en helaas hij heeft gehandeld op een manier die zijn bewering tegenspreekt. ‘

De familie voegde daaraan toe: “Elke dag maken de Russen de gevangenisomstandigheden van Naama moeilijker, en het is de verantwoordelijkheid van Israël om haar uit die nachtmerrie te bevrijden.”

Berichten in Hebreeuwse media dat Israëlische functionarissen geloven dat Burkov mogelijk verbonden is met Russische inlichtingen. Burkov ontkende in een interview met Channel 13 een dergelijke betrokkenheid.

Advertentie (4)