Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Nir Hefetz. Screenshot YouTube

Beperk me: minister van justitie Amir Ohana besloot woensdag het deksel van de pan te halen waarin een aantal serieuze beschuldigingen zaten over politiegedrag tijdens de ondervragingen van de voormalig assistent aan premier Benjamin Netanyahu en zijn familie, Nir Hefetz, maar het enige dat hij eigenlijk deed, was een blik wormen openen voor de pers , politici, aanklagers en iedereen daartussenin.

 • Ohana, die op het Knesset spreekgestoelte stond, beschreef hoe onderzoekers zich meldden voor het ondervragen van een jonge vrouw die niet direct verbonden was met Case 4000, haar ‘invasieve en opdringerige’ vragen over haar relatie met Hefetz stelden en vervolgens Heftez dreigde zijn familie alles te vertellen, waardoor hij werd “geleid” een deal ondertekenen om getuige van de staat te worden.
 • In de onmiddellijke nasleep van Ohana’s opmerkingen was het niet duidelijk of dat betekende dat hij dit mocht zeggen, of dat nu kon worden gemeld dat hij de gag-orde had overtreden.
 • Terwijl sommige media aanvankelijk niets rapporteerden over wat hij zei, en de Ynet-nieuwssite zelfs een video opzette waarin zijn woorden “weg gepiept waren”, realiseerde de pers als geheel zich uiteindelijk dat zijn opmerkingen eerlijk waren.
 • “De basiswetten van Israël bepalen dat alle Knesset-plenum debatten open moeten zijn voor het publiek en dat hun inhoud mag worden gepubliceerd.” De woordvoerder van Knesset stuurde zelfs een e-mail naar de pers met een transcriptie van de opmerkingen van Ohana.
 • Yedioth merkt echter op dat nadat de wetgevers hun immuniteit gebruikten om het verhaal over Prisoner X Ben Zygier te openen, de juridisch adviseur van de Knesset een mening schreef dat immuniteit niet geldt voor Knesset leden als ze de gag-order met voorbedachte rade breken.
 • Desondanks werden de sluizen geopend, waarbij zelfs Netanyahu’s zoon Yair tweette wat Ohana had gezegd.
 • Zelfs alleen maar melden dat Ohana een gag-order heeft afgebroken, zonder zijn beschuldigingen te detailleren, is zelf technisch gezien illegaal, met een gag-order eerder geplaatst op het feit dat er een gag-order was – een van de vele belachelijke dingen die journalisten in Israël routinematig hebben ondergaan. Hoewel Ohana de gag-order niet noemde, wat betekent dat het technisch gezien nog steeds onaangekondigd zou moeten zijn, lijkt dat volledig te zijn verdwenen, met de pers die zonder enige twijfel over het bestaan ​​van de gag-order rapporteert en zelfs premier Benjamin Netanyahu met een verklaring die vermeldt dat Ohana een gag-order heeft gebroken.

Gag-order dit Gag-order dat: enigszins vreemd, gezien het feit dat de beschuldigingen tegen de politie Netanyahu in de meest ernstige van zijn strafzaken zouden helpen, lijkenkranten die naar links leunen of geen fans zijn van de premier meer afkeer te hebben om te rapporteren over wat Ohana zei.

 • Zowel Haaretz als Yedioth richten hun pijlen op Ohana en niet op het beperken van het recht op vrije meningsuiting of naar verluidt illegale politietactieken, die een venster bieden op hoe super gepolitiseerd de pers hier is en hoe dogmatisme intellectuele eerlijkheid overtroeft.
 • De kop van Haaretz vermeldt alleen dat Ohana loslippig was en dat procureur-generaal Avichai Mandelblit hem ervan beschuldigde het publiek te misleiden.
 • Twee afzonderlijke voorpagina op-eds in het blad beschuldigen Ohana ervan de wet te hebben geschonden als de “strooplikker” van Netanyahu.
 • In één ervan beweert Yossi Verter dat de woorden van Ohana een vorm van getuigen intimidatie waren die bedoeld was om de vervelende gag-order te omzeilen, mogelijk in coördinatie met Netanyahu of zijn zoon Yair.
 • “Ohana, die uit de Knesset-achterbank werd gehaald en op de stoel van de minister van Justitie werd gedumpt, blijft zijn schuldeisers, Yair Netanyahu en zijn vader, in gedeelten terugbetalen. Naar zijn beste (zwakke) retorische bekwaamheid en met zijn (te verwaarlozen) zwaarte, blijft hij op de hielen van de wetshandhavingsinstanties van de overheid staan, van de wetten van het land die hij zwoer te veranderen als minister, en de basisnormen die je mag verwachten van gekozen ambtenaren, laat staan ​​de normen die van een minister van justitie worden verwacht, trekt hij zich niets aan”, schrijft hij.
 • De kop van Yedioth, “De grap belachelijk maken”, laat ook geen twijfel bestaan ​​over waar het staat, en concentreert het leeuwendeel van zijn nieuwsverhaal op kritiek op Ohana.
 • Het verhaal citeert van de advocaat van Hefetz, die Ohana beschuldigt van ‘aantasting van persoonlijke privacy’.
 • “Degenen die zogenaamd bezorgd zijn over een niet-bezoedeld onderzoek, doen een veel groter onrecht aan degenen die ze zouden verdedigen, door privé-informatie te onthullen,” schrijft columnist Sima Kadmon van de krant, blijkbaar vergetend dat de politie hetzelfde zou hebben gedaan door de vrouw in het verhaal te slepen. “En ze doen het voor één doel, om Netanyahu te blijven verdedigen, om het publiek achterdochtig te maken tegen de politie, de vervolging en de procureur-generaal, en allemaal om de beslissing van de PG over de aanklachten te delegitimeren.”

Groet uw wetsovertreders: het is een tweerichtingsverkeer, met rechtse publicaties die normaal gesproken geen probleem hebben met dubieuze politiemethoden tegen verdachten die mogelijk niets hebben om de premier mee te beschuldigen en dan nu plotseling kwaad zijn over gebruik van dezelfde methodes tegen de assistenten van Netanyahu waarvan de telefoons zijn onderzocht.

 • Netanyahu’s fanblad Israel Hayom besteed weinig aandacht aan het negeren van de wet door de minister van Justitie en komt met de headline “aanklagers en politie staan niet boven de wet”.
 • “We moeten Ohana groeten voor het vertellen van de waarheid over een problematisch lichaam zoals de vervolging. Elke burger is geschokt als hij hoort over de dreigingen op Hefetz, ‘schrijft Amnon Lord in een begeleidende column.
 • Niet iedereen op rechts loopt geeft echter een high-five aan Ohana. Voormalig rechtse minister van Justitie Daniel Friedman roept op tot diepgaande hervormingen in de rol van de procureur-generaal, die volgens hem geen controle heeft. Maar hij doet niet veel dan een een duidelijke bevestiging van het gedrag van de premier geven.
 • “Zolang Netanyahu kon profiteren van de situatie, was het geweldig en niemand mocht de vervolging aanraken. Nu het hem heeft bereikt, is er plotseling een enorme opschudding, ‘vertelt hij Army Radio.
 • Makor Rishon-redacteur Haggai Segal, wiens zoon Amit Segal de hele drukte begon door te vertellen wat hij kon over de vermeende druk op Hefetz, tweets: “Wat u ook van Case 4000 vindt, een minister van Justitie kan niet zomaar een rechterlijk bevel minachten. ”
 • De opmerking wordt geretweet door de jongere Segal en sluit nauw aan bij een verklaring van de premier, waarin hij probeert zich boven de zaak te laten staan.

Vermeende samenspanning tussen politici en de pers? Doe niet zo geschrokken. Uit gelekte gesprekken tussen Hefetz en Walla-redacteur Ilan Yeshua, gepubliceerd door Channel 13, blijkt dat de assistent van de premier de richting van de nieuwssite aanstuurt.

 • Volgens het bericht overlegde Yeshua met Hefetz hoe transcripties met betrekking tot de strafzaken tegen Sara Netanyahu te behandelen.
 • “We hebben niets over de transcripties gepubliceerd. Wat verkies je? Dat we niets publiceren? Of dat we de transcripties publiceren met de ontkenning prominent weergegeven? ”Schrijft Yeshua, volgens het bericht.
 • De transcripties krijgen opnieuw veel aandacht, waarbij de meeste nieuwsorganisaties ze gewoon opnieuw publiceren en met heel weinig commentaar.

Het zijn slechte jongens: het is niet verwonderlijk dat Walla niet veel te zeggen heeft over het rapport, maar het merkt wel op dat Hefetz niet de eerste is die door politie-ondervragers buitengewoon onder druk zijn gezet..

 • Verslaggever Daniel Dolev doorloopt een aantal gevallen waarin ouders of broers en zussen van verdachten worden gearresteerd om hen onder druk te zetten om toe te geven aan misdaden.
 • In één geval beweerde een man die verdacht werd van verduistering van geld uit de gemeente Jeruzalem, dat zijn getuigenis werd afgedwongen nadat de politie had gedreigd zijn partner te vertellen over een affaire die hij had en om ook de zieke vader van zijn partner het te vertellen, zodat die mogelijk nog zieker zou worden.
 • Hij merkt op dat rechter Noam Solberg, nu een rechter van het Hooggerechtshof, toen oordeelde dat de politie het recht had om dit te doen “en hij voegde eraan toe dat de agent de verdachte niet bedreigde,hij legde alleen de betekenis uit van wat er gebeurt.”
 • Er is ook het snel vergeten recente geval van een terreurcommandant op de Westelijke Jordaanoever die vorige maand werd gearresteerd en die plotseling tijdens zijn verhoor in kritieke toestand naar het ziekenhuis moest gaan.
 • Die zaak was aanvankelijk ook beperkt door een gag-order en het zag er voor die terrorist niet goed uit, maar Channel 12-nieuws meldt dat Samer Erbid nu is hersteld en naar verwachting zal worden vrijgelaten uit het ziekenhuis en terug in de handen van de Shin Bet.

Ontbrekende Torah, ontbrekend water: Voor iets heel anders heeft de Forward een “schuurbrander” van een Berditchev-mysterie over een mysterieuze Torah-rol die in een Goodwill-winkel in Virginia belandde, en daar te koop was voor een paar honderd dollar.

 • Verslaggever Ari Feldman probeert op te sporen waar het vandaan komt, maar komt uiteindelijk tekort. Misschien kun u de zaak oplossen?
 • In Times of Israel bekijkt Sue Surkes het mysterie van wat er ooit is gebeurd met het gezamenlijke Israëlisch-Jordaanse plan om de Dode Zee te redden, het ziet ernaar uit dat de kansen kleiner zijn dan de zee zelf.
 • “Het enige project dat is overeengekomen door Israël en Jordanië en dat mogelijk in de nabije toekomst zou kunnen helpen de Dode Zee van verdere krimp te redden, zit vast in een byzantijns web van politiek, bilaterale spanningen en Israëlisch getreuzel,” schrijft ze deprimerend.