Staats getuige dreigt min.v.Justitie en Yair Netanyahu aan te klagen na openbaar maken informatie

Premier Netanyahu en Nir Hefetz in betere tijden. Screenshot

Nir Hefetz, de getuige voor de staat in onderzoeken naar premier Benjamin Netanyahu, wiens “vermeende relatie” met een jonge vrouw onlangs in het openbaar werd uitgezonden, dreigt naar verluidt om minister van justitie Amir Ohana en de zoon van Netanyahu, Yair, te vervolgen voor het verbreken van een gag-order en het publiekelijk maken van de beschuldigingen.

De advocaat voor Nir Hefetz, een voormalige media-adviseur voor Netanyahu die nu voor de staat getuigt, zei dat hij procureur-generaal Avichai Mandeblit heeft gevraagd om een ​​strafrechtelijk onderzoek naar Ohana te openen, meldden de Hebreeuwse media donderdag.

“We behouden ons ook het recht voor om een civiele rechtszaak te beginnen tegen de minister en iemand die ervoor zorgde dat hij zijn woorden met verbazingwekkende coördinatie weergalmde,” vertelde advocaat Ilan Sofer het nieuws van Channel 12, daarbij verwijzend naar Yair Netanyahu.

Woensdag hield Ohana een toespraak vanaf het Knesset-podium, waarin hij zich uitsprak tegen het “wangedrag” van de politie tijdens een van de ondervragingen van Hefetz om daarmee druk uit te oefenen dat hij tegen tegen Netanyahu zou getuigen.

Daarbij onthulde de minister van Justitie details die eerder door een rechter verboden waren publiekelijk te maken middels een gag-order.

Opvallend was dat heel kort na deze toespraak, Yair Netanyahu, meteen rond twitterde wat Ohana had gezegd, en daarbij tevens meer informatie onthulde die onder een gag-order was geplaatst. Hij verwijderde later de tweet.

Door zich niet te houden aan de de gag-order, beschreef Ohana in de Knesset hoe onderzoekers een vrouw inschakelen die niet direct verbonden was met Case 4000 en haar tijdens de ondervraging “invasieve en opdringerige” vragen stelde over haar relatie met Hefetz en vervolgens een “toevallige” ontmoeting tussen de vrouw en Hefetz opbouwde in de hal. ( Hefetz en deze vrouw hadden elkaar echter nooit eerder ontmoet)

Toen de twee elkaar ontmoetten, zouden onderzoekers volgens Ohana tegen Hefetz hebben gezegd dat “we alles weten en een bom op je familie zullen laten vallen als we dit aan hen bekend gaan maken.”

Ohana beweerde ook dat Hefetz zijn getuigenis veranderde om de versies van gebeurtenissen van de aanklager te matchen na een gesprek met een ondervrager waarbij geen aantekeningen zouden zijn gemaakt.

De procureur generaal en openbare aanklager reageerden op de bekendmaking van deze informatie “dat Ohana het publiek aan het misleiden was”omdat deze informatie onjuist was.

In Israelische media gaan steeds meer stemmen op dat Netanyahu of zijn advocaten deze actie van Ohana en Yair Netanyahu zouden hebben gecoördineerd.