Afgestudeerde Palestijnse ondernemers in Gaza veranderen olijfafval in brandstof

Jift – een afvalproduct van het oogsten van olijfolie – kan worden gebruikt voor verwarming en koken [Walid Mahmoud / Al Jazeera]

Als je afgestudeerd bent, kan je je in Gaza natuurlijk voegen bij de grote groep jongeren die werkloos zijn, maar je kan ook iets gaan ondernemen. Dat is precies wat de drie afgestudeerden in civiele techniek Tamer Abo Motlaq (26) Usama Qudaih (24) en Khaled Abo Motlaq (24) deden.

Door gebruik te maken van hun opleiding en hun wens om duurzame, betaalbare energie-alternatieven te creëren voor hun medeburgers in Gaza, richtte het trio het Olive Jift Project op – een startup die jift, het restafval na het persen van olijven, verandert in brandstofkorrels voor thuisverwarming en koken.

Jift – een afvalproduct van het oogsten van olijfolie – kan worden gebruikt voor verwarming en koken [Walid Mahmoud / Al Jazeera]

Om te zorgen dat ze een initiële financiering en een mentor kregen, deden de drie jongemannen mee aan een wedstrijd uitgeschreven door de Danish Church Aid.

“Ons project won een microfinanciering van 5 duizend dollar en ontving technische assistentie en coaching van [de lokale NGO] Ma’an Development Centre“, vertelde Tamer aan Al Jazeera.

Het omzetten van het restafval van olijven in brandstofkorrels kost het bedrijf ongeveer 150 dollar per ton, of 0,2 dollar per kilogram, ongeveer de helft van de lokale prijs van een kilogram brandhout.

“De jift-productie begint met het malen van verse olijfpulp dat op de plaats van de olijfpers is achtergebleven. Daarna passen we een chemische behandeling toe om de vieze geur van jift-verbranding te verwijderen en de uitstoot en rook te verminderen”, aldus Tamer.

Het team is van plan om volgend jaar een andere machine te bouwen en hun personeelsbestand te verdubbelen [Walid Mahmoud / Al Jazeera]

“De laatste fase is om behandelde olijvenpulp samen te persen door een machine die speciaal is ontworpen om cilindrische jift te maken met een bepaalde hoeveelheid luchtgaten erin. Vervolgens laten we het drogen in de zon voordat het klaar is voor gebruik.”

Omdat het aanschaffen van een machine die ze nodig hadden voor de laatste productiefase hen 11.000 dollar zou kosten, besloten ze er zelf een te bouwen want dat kostte hen slechts 3.000 dollar.

De jongens hopen een betekenisvolle impact te hebben, zelfs op microniveau, door een duurzaam product te creëren dat betaalbaar is voor de inwoners van Gaza, meehelpt de chronische energietekorten te verminderen en tegelijkertijd het milieu te sparen.

Afvalbeheer is een uitdaging in het dichtbevolkte Gaza. Olijfafval, dat in riolen of op landbouwgrond terecht kan komen, is met name zorgwekkend omdat het “polyfenolen en andere chemicaliën bevat, die giftig zijn voor micro-organismen, schadelijk voor de landbouwproductie en verontreinigend voor waterhoudende grondlagen.”

De jift-brandstofkorrels verminderen ook de vraag naar brandhout, dat meestal afkomstig is van lokale citrusbomen.

Tamer zei dat de brandstofkorrels niet alleen goedkoper en beter zijn voor het milieu, ze zijn ook efficiënter. “Gewoon brandhout brandt vier tot vijf uur, terwijl een blok van jift-brandstofkorrels gemiddeld zeven tot tien uur brandt”, aldus de Gazaanse ondernemer. “Wanneer gebruikt voor verwarming en koken, vervangt een paar cent aan Jift-blokken de 18,47 dollar kostende gasfles.”

Na de marketing van het project op lokale verkooppunten en op sociale media zei het Olive Jift Project-team dat de vraag naar hun product het aanbod heeft overtroffen.

“We waren verrast dat we ondanks onze productiesnelheid van 1.000 kg per uur vaak geen jift meer hadden”, aldus de ondernemer.

“Sommige lokale fabrieken willen dat we de jift-brandstofkorrels het hele jaar door in grote hoeveelheden leveren als alternatieve energie, terwijl veel boeren in Khan Younis, in het zuiden van Gaza, het in de winter gebruiken om kassen en kippenboerderijen te verwarmen, omdat het ze tot 12 uur verwarming kan geven.”

Het team hoopt volgend jaar zijn productiecapaciteit te verdubbelen.