Libanese man schenkt nazi-voorwerpen aan Israel: “Antisemitisme is in de openbaarheid, moet stoppen”

Abdallah Chatila met president Rivlin. Screenshot Twitter

Abdallah Chatila, die voor 600.000 euro aan artikelen uit het nazi-tijdperk heeft gekocht ter voorkoming dat ze door nazi-sympathisanten op een veiling worden gekocht, zegt dat de naoorlogse leus ‘never again’ niet zinloos mag worden.

Abdallah Chatila, een in Genève woonachtige Libanese zakenman, zei zondag dat antisemitische en xenofobe haat in Europa nieuwe hoogten hebben bereikt, nadat hij een omvangrijke collectie nazi-voorwerpen had gekocht om te voorkomen dat de items door neonazi’s zouden worden gekocht, aldus de Jeruzalem Post.

Chatila heeft de items gedoneerd aan Keren Hayesod UIA en ze zullen worden overgebracht naar het Yad Vashem Holocaust Museum in Jeruzalem zodra hij ze in bezit heeft, wat naar verwachting enkele maanden zal duren.

“Geld was slechts het middel, ik was nooit van plan om 10 miljoen dollar of meer uit te geven, maar ik voelde gewoon dat ik dit moest doen”, zei Chatila zondag in Jeruzalem.

“Wonen in Europa en zien hoe antisemitisme, fascisme en populisme zo ver gaan, wilde ik niet dat de geschiedenis zich zou herhalen”, ging de zakenman verder.

“Xenofobie bestaat. We zien het elke dag en mensen verbergen geen haat tegen Joden en Arabieren of andere groepen. Het feit dat ze het niet meer verbergen, zoals ze 20 of 25 jaar geleden deden, laat zien dat we een andere fase van haat in de wereld naderen.”

Gevraagd wat er gedaan moet worden om het tij van groeiende xenofobie en antisemitisme te keren zei Chatila: “Doe wat ik net deed. Praat, wees open, wees moedig en spreek.”

Eerder op zondag ontmoette Chatila de Israëlische president Reuven Rivlin die hem bedankte voor zijn acties ‘in een tijd waarin mensen proberen de historische waarheid te ontkennen’.

President Rivlin omschreef de aankoop en donatie van Chatila als “een daad van genade, die de hele wereld laat zien hoe de verheerlijking en aanzet tot haat tegen andere mensen zijn te bestrijden.”

Chatila: “Toen ik voor het eerst hoorde van de veiling van de items in München, wou ik ze kopen en vervolgens vernietigen. Toen bedacht ik mij, dat ik niet het recht heb om te beslissen wat ik met de items wilde doen. Ik ben heel blij dat ze nu bij Yad Vashem zijn.”

“Ik voel een rilling als ik begrijp hoe belangrijk dit is voor het Joodse volk, maar ik denk dat er een bredere boodschap is voor de hele wereld, dat ‘nooit meer’ geen betekenisloze slogan is. Door dit soort acties kunnen we ervoor zorgen dat deze dingen nooit meer gebeuren.”