Intel koopt Israelische AI chip maker Habana voor 2 miljard dollar

Habana’s Goya Processor. Foto Habana Labs

Intel heeft vandaag aangekondigd dat het de Israëlische AI-chipontwikkelaar Habana Labs voor 2 miljard dollar heeft overgenomen. Habana Labs ontwikkeld programmeerbare ‘deep learning-versnellers’ voor datacenters.

Intel EVP en algemeen manager Data Platforms Group directeur Navin Shenoy zei: “Deze acquisitie bevordert onze AI-strategie, die klanten oplossingen biedt voor elke prestatiebehoefte, van het intelligente randje tot het datacenter. Meer in het bijzonder Habana laadt ons AI-aanbod voor het datacenter op met een krachtige trainingsprocessorfamilie en een op standaarden gebaseerde programmeeromgeving om veranderende AI-workloads aan te pakken. “

Habana zal een onafhankelijke businessunit blijven en zal worden geleid door het huidige managementteam. Habana zal rapporteren aan Intel’s Data Platforms Group, de thuisbasis van Intel’s brede portfolio van datacenter-klasse AI-technologieën.

Deze combinatie geeft Habana toegang tot Intel AI-mogelijkheden, inclusief aanzienlijke bronnen die de afgelopen drie jaar zijn gebouwd met diepgaande expertise in AI-software, algoritmen en onderzoek die Habana zullen helpen opschalen en versnellen.

Habana CEO Avigdor Willenz heeft ermee ingestemd om als senior adviseur voor zowel de business unit als voor Intel te dienen. Habana blijft gevestigd in Israël, waar Intel de grootste werkgever in de particuliere sector is. Naast zijn fabrieken en ontwikkelingscentra in Israël, heeft Intel enkele jaren geleden voor meer dan $ 15 miljard auto-techbedrijf Mobileye overgenomen.

Voorafgaand aan deze transactie was Intel Capital een investeerder in Habana. Andere Habana-investeerders zijn de WRV Capital van Lip-Bu Tan (Lip-Bu Tan is CEO van Cadence Design Systems), Bessemer Venture Partners, Battery Ventures en Samsung. Habana Labs is actief in Tel Aviv, Caesarea, San Jose, Beijing en Gdansk. Het werd opgericht in 2016 en heeft sindsdien $ 120 miljoen opgehaald. De laatste financieringsronde vond plaats in november 2018, toen er $ 75 miljoen werd opgehaald.

Habana CEO David Dahan zei: “We hebben het geluk gehad om kennis te maken met en samen te werken met Intel zoals nu blijkt uit de investering in Habana, en zijn verheugd om officieel bij het team te komen. Intel heeft een AI-team en -capaciteiten van wereldklasse gecreëerd. We zijn verheugd om samen te werken met Intel om ons bedrijf te versnellen en op te schalen. Samen zullen we onze klanten sneller meer AI-innovatie leveren. “

De Gaudi AI Training Processor van Habana bemonstert momenteel bij geselecteerde hyperscale klanten. Verwacht wordt dat trainingen met een groot knooppunt op basis van Gaudi tot 4x een toename van de doorvoer zullen opleveren versus systemen die zijn gebouwd met hetzelfde aantal GPU’s. Gaudi is ontworpen voor efficiënte en flexibele opschaling van het systeem.

Habana Goya AI Inference Processor, die in de handel verkrijgbaar is, heeft aangetoond uitstekende inferentieprestaties inclusief doorvoer en real-time latentie in een zeer competitieve power-envelop aan te bieden. Gaudi voor training en Goya voor inferentie bieden een rijke, eenvoudig te programmeren ontwikkelomgeving om klanten te helpen hun oplossingen te implementeren en te differentiëren terwijl AI-workloads blijven evolueren met groeiende eisen op het gebied van computergebruik, geheugen en connectiviteit.

Intel zei dat de acquisitie haar kunstmatige intelligentie (AI) -portfolio versterkt en haar inspanningen op de snelgroeiende AI-siliciummarkt versnelt, waarvan Intel verwacht dat het tegen 2024 meer dan $ 25 miljard zal bedragen.