Israelis pessimistisch over democratisch bestuur in de nabije toekomst

Screenshot Twitter

Het Israelische publiek is sceptisch of er voor 11 december een regering kan worden gevormd om te voorkomen dat er voor een derde keer binnen jaar verkiezingen worden gehouden blijkt uit een studie van het Israel Democracy Institute die in het weekend is vrijgegeven. Daarnaast is een meerderheid skeptisch of er in de nabij toekomst nog gesproken kan worden van een democratisch bestuur.

Uit de peiling bleek dat 84% van de bevolking denkt dat de kans om voor 11 december een ​​regering te vormen ofwel matig laag of zeer laag is. Slechts 8,4% gelooft dat de kansen groot zijn, terwijl 7,7% zei dat ze het niet wisten of niet wilden antwoorden.

Op de vraag wie de schuld krijgt dat er na twee verkiezingen nog steeds geen regering is gevormd, zei 43,3% van de ondervraagden dat dit de schuld is van premier Benjamin Netanyahu, 37,6% gaf Yisrael Beytenu leider Avigdor Lieberman de schuld en 7,3% gaf Blue & White leider Benny Gantz de schuld, terwijl 11,8 % zei dat ze het niet wisten of weigerden een antwoord te geven. De Arabische inwoners van Israel gaven vaker de schuld aan Netanyahu, terwijl de Joodse inwoners vaker de schuld aan Lieberman gaven.

Gevraagd naar hun mening over de staat van het democratisch bestuur in Israël in de nabije toekomst, was slechts 5,5% van het publiek zeer optimistisch, 26,1% was matig optimistisch, 37,6% was matig pessimistisch, 23,5% was zeer pessimistisch en 7,3% zei dat ze dat het niet wisten of weigerden te antwoorden.

Over de vraag of Netanyahu gelijk had toen hij, na het bekend worden van de aanklachten tegen hem, zei dat de beslissing van de procureur-generaal en het juridische proces tegen hem “besmet” was, zei 20,8% van het publiek dat ze zeker wisten dat de premier gelijk had, 15,7% zei dat ze denken dat Netanyahu gelijk had, 17,9% zei dat ze vonden dat Netanyahu ongelijk had, 33,9% zei dat ze zeker wisten dat hij ongelijk had en 11,7% zei dat ze het niet wisten of weigerden te antwoorden.

Op de vraag of Netanyahu moet aftreden en terechtstaan zoals iedere andere burger, antwoordde 34,8% met ja. Slechts 17,2% zei dat hij tijdens zijn proces als premier moest aanblijven. 15% zei dat hij immuniteit moest krijgen zolang hij premier is, 16,3% zei dat hij zijn functie tijdelijk moest opzeggen, 7,8% zei dat hij schuld moest bekennen in ruil voor vermindering van de aanklachten en 8,9% zei dat ze het niet wisten of weigerden te antwoorden.

Advertentie (4)