“Netanyahu is een last voor de Likud partij geworden” zegt Gantz

Benny Gantz met president Rivlin

De leider van Blue & White, Benny Gantz, schreef in een Facebook bericht “dat zelfs Likud leden beseffen dat Likud leider Netanyahu een last voor de partij is geworden”.

Gantz schreef dit vooruitlopend op de ontmoeting tussen de onderhandelingsteams van Blue & White met Knesset voorzitter Edelstein vandaag. De onderhandelingsteams moeten voor 11 december overeenstemming hebben bereikt om een derde verkiezingsronde binnen een jaar te voorkomen.

“Netanyahu weigert de resultaten van de verkiezingen en zijn juridische situatie te erkennen”, schreef Gantz. “Netanyahu is een last geworden voor de leden van Likud die, op basis van mijn gesprekken met hen, begrijpen dat het juist is om een ​​regering zonder hem te vormen. Als hij wordt vrijgesproken, kan hij terugkomen en als premier dienen voor twee jaar. “

Gantz schreef verder dat Israël een premier nodig heeft die zich zal richten op het helpen van mensen in plaats van zichzelf te helpen , een verbindende figuur zal zijn en iemand die de rechtsstaat zal respecteren.

Ayelet Shaked, mede voorzitter van de New Right partij, spraak vrijdag haar vertrouwen uit dat er voor 11 december nog een eenheidsregering zou kunnen worden gevormd. Shaked schreef op haar Facebook-pagina “dat het voorstel om Netanyahu een paar maanden als premier in een eenheidsregering te laten zitten, waarna hij zou af moeten treden en worden opgevolgd door Gantz, heel eerlijk was.

Shaked schreef ook dat het zelfs mogelijk zou zijn een rechtse regering bij elkaar te brengen waarin Yisrael Beytenu en de drie ultra orthodoxe partijen in zouden kunnen zitten.

“Ik hoop dat Blue & White en / of Yisrael Beytenu verantwoordelijkheid tonen en de vorming van een regering mogelijk maken,” schreef Shaked.

Yisrael Beytenu-leider Avigdor Lieberman kwam vrijdag met een nieuwe lijst met eisen over religie en staat, met o.a. militaire dienstplicht voor yeshiva-studenten, het mogelijk maken van een burgerlijk huwelijk en het openen van minisupermarkten en het hebben van openbaar vervoer op Shabbat. Hij zei ook dat hij erop zou staan ​​dat de ultraorthodoxe scholieren het basiscurriculum leert dat wiskunde en Engels omvat.

“We willen een normaal land waarin burgers leven volgens het principe van ‘leven en laten leven’, zei Lieberman. “Ik vraag niet om winkels te openen op Shabbat in Bnei Brak, of om winkels te sluiten in Ashdod.”

Advertentie (4)