Lapid geeft rotatie deal met Gantz op; Gantz roept Netanyahu geen immuniteit te zoeken

Gantz en Lapid. Screenshot YouTube

De nr.2 van Blauw en Wit, Yair Lapid, heeft aangekondigd aan dat hij geen rotatieovereenkomst voor het premierschap met partijleider Benny Gantz wil, als er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

“Als er verkiezingen zijn, hebben we besloten dat er deze keer geen rotatieovereenkomst komt. We gaan samen, wij allemaal, een grote en verenigde Blauw en Wit achter Benny Gantz, onze kandidaat voor premier, ‘zei Lapid bij de opening van de Blauwe en Wit fractievergadering in de Knesset dinsdag.

“Verrassend genoeg was het geen moeilijke beslissing. Ik zat op vrijdagavond met mijn kinderen en zei tegen hen: ‘Ik heb je beloofd dat ik altijd zou doen wat het beste is voor het land. Dit is het beste voor het land ‘, zegt Lapid. “Ik heb niet het gevoel dat ik iets opgeef. Ik voel me bevoorrecht. Het is een voorrecht om deel uit te maken van Blauw en Wit. Om deel uit te maken van de verandering die dit land net zo nodig heeft als de zuurstof die we nodig hebben om te ademen. Een deel van de verandering is om je te herinneren dat jij niet het probleem bent, waardoor de burgers van Israël problemen hebben”.

De overeenkomst – waardoor Gantz de eerste twee en een half jaar de functie zou hebben overgenomen als de partij de volgende regering vormt en Lapid het volgende anderhalf jaar zou overnemen – was de sleutel tot de eenheidsovereenkomst tussen Gantz’s Israel Resilience en Yesh Atid van Lapid toen de twee facties fuseerden om Blauw en Wit te vormen voorafgaand aan de verkiezingen van april.

Volgens Lapid “hebben we de grootste partij van het land gebouwd. We hebben principes en waarden vastgesteld en zijn er ondanks alle verleidingen aan blijven vasthouden. We zullen er alles aan doen om de komende dagen verkiezingen te voorkomen. Als het ons lukt, geweldig. Zo niet, dan zal Blauw en Wit verenigd zijn in de volgende verkiezingen, geleid door Benny Gantz. En we zullen winnen. “

Ondertussen heeft de leider van Blauw en Wit, Benny Gantz, premier Netanyahu opgeroepen om af te zien van immuniteit in de drie zaken waarvoor hij is aangeklaagd.

“Netanyahu moet Israël vóór Netanyahu plaatsen en actie ondernemen. Ik roep de premier opnieuw op en herhaal wat ik uw vertegenwoordigers vanaf de eerste dag van de onderhandelingen heb verteld: als u de immuniteit opgeeft, zijn we partners om te beginnen met praten, ‘zei Gantz.

Likud verwierp snel het aanbod wat tot kritiek van Blauw en Wit leidde,en zo blijven beide partijen elkaar beschuldigen en komt met nog geen 48 uur te gaan tot de deadline verstrijkt een derde verkiezingsronde steeds meer dichterbij.

Het argument wat Likud functionarissen gebruikten om het voorstel van Gantz te torpederen was “immuniteit is een expliciet recht van de wetgever”, meldde Channel 12-nieuws.

In een verklaring van zijn kantoor beschuldigde Netanyahu de leiders van Blauw en Wit van ‘weigeringen en lege spins’.

Hij riep Lieberman op om zijn zijde te kiezen en zo snel mogelijk een regering samen te stellen.

Lieberman was echter snel om dit voorstel van de hand te wijzen. Lieberman, een rechtse secularist die acht van de 120 zetels van de Knesset bekleedt, blijft bij zijn standpunt en weigert deel te nemen aan een coalitie waar Blauw en Wit geen deel van uitmaakt, terwijl hij ook niet samen met de ultra orthodoxe partijen wil regeren.

Advertentie (4)