Likud annuleert leiderschapsverkiezing

Gideon Sa’ar. Screenshot Twitter

Het Centrale Comité van de Likud-partij stemde zondag in om de verkiezingen voor het partijleiderschap te annuleren. Dat was de wens van premier Netanyahu. Mochten er toch nieuwe verkiezingen worden gehouden, dan zal er alsnog een verkiezing voor het partijleiderschap plaatsvinden.

De uitdager van premier Netanyahu, Gideon Sa’ar, kreeg een gemengd ontvangst toen hij het podium betrad om aan zijn toespraak te beginnen.

Terwijl hij door zijn aanhangers werd toegejuicht, werd hij ook met boegeroep ontvangen door de aanhangers van tegenhanger Netanyahu.

In zijn toespraak richtte Sa’ar zich tot de aanwezigen en zei dat hij “vastbesloten was om voor het leiderschap van de partij te gaan, vanuit het besef dat verandering nodig is om de natie uit de voortdurende politieke crisis te halen, en een door Likud geleide regering te vormen die de mensen samenbrengt.”

“Pogingen om mij te delegitimeren en te belasteren omdat ik partijleider wil worden, druisen in tegen het democratische karakter en de tradities van Likud”, zei Gideon Sa’ar. “Een democratische verkiezing versterkt de partij.”

“Zelfs als je jaren partijleider bent, dan nog zijn verkiezingen gerechtvaardigd”, zei Sa’ar in een verwijzing naar de kritiek van Netanyahu en zijn aanhangers.

Ook premier Benjamin Netanyahu hield een toespraak op de partij-bijeenkomst, waar hij beweerde dat “partijfunctionarissen hem proberen zwart te maken bij het uitdagen voor het Likud-premierschap.”

Gideon Sa’ar antwoordde daar later op door te zeggen: “Er zijn mensen die proberen anderen te besmeuren die zich kandidaat willen stellen voor het leiderschap van de Likud-partij”, zei Sa’ar. “Het is legitiem om iemand uit te dagen die 14 jaar lang de functie heeft bekleed.”

De Likud-bijeenkomst vond temidden van toenemende spanningen plaats binnen de regerende partij, omdat activisten – sommigen verbonden aan Sa’ar – een datum wilden afspreken voor de verkiezing van een nieuwe partijleider.

Gideon Sa’ar beweerde de laatste weken dat “wanneer ik partijleider ben, een nieuwe regering met Blauw-Wit binnen 24 uur is gevormd.”

Advertentie (4)