Luxemburg wil dat de EU een Palestijnse staat erkent

Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn . Screenshot Twitter

Luxemburg dringt er bij de Europese Unie (EU) op aan om de “staat Palestina” te erkennen in een reactie op de recente Amerikaanse verklaring dat de Trump-regering de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet langer als illegaal beschouwt volgens internationaal recht, meldde Kanaal 13 afgelopen zondag.

Volgens Kanaal 13 heeft de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken, Jean Asselborn, een brief gestuurd aan het nieuwe EU-hoofd voor het buitenlands beleid Josep Borrell, waarin hij schreef dat “de enige manier om de tweestatenoplossing te redden is om een rechtvaardigere situatie te creëren tussen Israël en de Palestijnen.” De brief zou ook aan de ministers van Buitenlandse Zaken van alle EU-lidstaten zijn gestuurd.

“Het is tijd om een ​​debat binnen de Europese Unie te beginnen over de mogelijkheid van de erkenning van de staat Palestina door alle EU-lidstaten”, citeerde Channel 13 uit de brief.

“De erkenning van Palestina als staat zou geen gunst of blanco cheque zijn, maar een eenvoudige erkenning van het recht van het Palestijnse volk op een eigen staat”, schreef de Luxemburger. “Het zou geenszins gericht zijn tegen Israël.”

“Inderdaad, als we willen bijdragen aan het oplossen van het conflict tussen Israël en de Palestijnen, mogen we Israël’s veiligheidssituatie niet uit het oog verliezen, evenals rechtvaardigheid en waardigheid voor het Palestijnse volk”, schreef hij verder.

Het voorstel zal naar verwachting worden besproken tijdens de volgende bijeenkomst van de Raad Buitenlandse Zaken (RBZ) in januari.

Volgens Kanaal 13 spannen Israëlische diplomaten in Brussel zich in om het voorstel te stoppen.

Advertentie (4)