Netanyahu wil directe verkiezingen voor premier

Premier Netanyahu. Screenshot Twitter

Om een derde verkiezingsronde binnen een jaar te voorkomen steunt Netanyahu het voorstel voor directe verkiezingen van een premier. Probleem is echter dat een demissionair kabinet een dergelijke beslissing niet mag nemen.

In een verklaring gaf hij opnieuw de partij Blauw en Wit de schuld van de aanhoudende impasse om tot regering te komen, en zei hij dat het zou helpen de huidige impasse op te oplossen als er directe verkiezingen voor premier zouden worden gehouden, waarbij hij het opneemt tegen de leider van Blauw en Wit, Benny Gantz.

“Het is nog niet te laat,” zei Netanyahu over de mogelijkheid dat zijn Likud-partij en Blauw en Wit een deal bereiken in de komende vier dagen voordat de de Knesset automatisch weer wordt ontbonden en er nieuwe verkiezingen komen.

“Maar als leiderschap van Blauw en Wit niet bij elkaar komen en er geen regering van nationale eenheid kan worden gevormd, kan er nog iets anders worden gedaan om onnodige verkiezingen voor de Knesset te voorkomen, namelijk een rechtstreekse verkiezing voor de premier tussen Benny Gantz en mijzelf, ‘zei de premier. “In Blauw en Wit zeggen ze dat ze weten wat de kiezers willen, dus ik ben voorstander dat de kiezers over wie er premier wordt en niemand anders.”

Het voorstel om rechtstreeks een premier te kiezen zal echter voor enorme juridische uitdaging zorgen, omdat het ingrijpende hervormingen nodig maakt die een demissionaire regering niet mag en kan nemen.

Dat zou dus inhouden dat het Hooggerechtshof erbij betrokken raakt die daar een oordeel over moet geven. Dat zal ook niet in een paar dagen gebeuren, waardoor dit hele idee voorlopig niets oplost.

Blauw en Wit reageerden zaterdagavond op de verklaring van Netanyahu en zeiden: “We houden ons bezig met het voorkomen van dure en onnodige verkiezingen en geen holle spins om het ​​systeem van verkiezingen te veranderen, hetgeen ooit eens is geprobeerd en jammerlijk mislukte.”

De partij zei dat het idee een “hol voorstel was dat gericht was op het afleiden van de problemen van Netanyahu, aangeklaagd in drie corruptiezaken, en die de enige persoon is die verantwoordelijk is voor het voor de derde keer binnen een jaar uitroepen van verkiezingen in de staat Israël”.

Israël experimenteerde kort met directe verkiezingen voor premier in 1996, toen Netanyahu Shimon Peres versloeg, in de eerste directe verkiezing voor premier in Israël.

Daar komt nog bij dat bij een directe verkiezing voor premier dit automatisch zou bepalen wie een regering zou vormen, dit de problemen voor het vormen van een coalitie niet zal oplossen gezien het aantal zetels van het rechts/ ultra orthodoxe blok en het centrum linkse blok. Dezelfde patstelling zal blijven bestaan.

Advertentie (4)