Netanyahu: “Immuniteit is hoeksteen van de democratie”

Premier Netanyahu. Screenshot YouTube

Tijdens een Chanoeka-bijeenkomst in zijn kantoor in Jeruzalem heeft premier Netanyahu gezegd dat het vragen van immuniteit tegen vervolging een ‘hoeksteen van de democratie’ is. Op hetzelfde moment wees een peiling uit dat 51% van de Israëlische bevolking vindt dat Netanyahu geen immuniteit moet vragen.

Immuniteit zoeken tegen vervolging is niet anti-democratisch, maar eerder een ‘hoeksteen van democratie’, aldus premier Benjamin Netanyahu tegen Likoed-partijactivisten tijdens een evenement op zondagavond.

Netanyahu sprak met supporters tijdens een Chanoeka-ceremonie, waar de Chanoekia werd aangestoken in het Dan Panorama Hotel in Tel Aviv, een van de tophotels in, ironisch genoeg, de meest liberale stad van het land. Hij zei dat hij binnen twee dagen zijn beslissing officieel zal aankondigen om al dan niet immuniteit te zoeken tegen de mogelijke aanklachten tegen de premier.

“De enige immuniteit waar ik nu naar opzoek ben, is immuniteit tegen nutteloze propaganda”, verklaarde de premier, terwijl hij de rivaliserende oppositiepartij Blauw-Wit beschuldigde “de hele dag onzin uit te kramen over immuniteit, immuniteit en meer en meer immuniteit.”

Netanyahu ontwijkt al lange tijd de kernvraag van journalisten of hij criminele aanklachten gericht tegen zijn persoon wil voorkomen middels immuniteit, terwijl iedereen snapt dat dit het enige doel is.

Een verzoek van de Knesset om immuniteit te vragen, is niet populair onder het Israëlische electoraat, zelfs bij aanhangers van de Likoedpartij.

Een peiling die zondagavond door Channel 12 werd gepubliceerd, heeft aangetoond dat 51 procent van de Israëli’s tegen een dergelijke stap is, terwijl slechts 33% deze stap zou steunen.

Advertentie (4)