Openbare aanklager: “Netanyahu is niet op valse gronden aangeklaagd”

Shai Nitzan. Screenshot YouTube

In een afscheidsinterview op Kanaal 12, zei de vertrekkende openbare aanklager Shai Nitzan dat de beweringen van premier Netanyahu, dat de beslissing om hem in drie corruptie- en fraude zaken aan te klagen op politieke gronden zou zijn genomen, en dat hij valselijk beschuldigd wordt, onjuist zijn.

Shai Nitzan, wiens ambtstermijn van zes jaar eind deze week afloopt, wordt zwaar bekritiseerd door Netanyahu en zijn achterban sinds het besluit van procureur-generaal Avichai Mandelblit vorige maand om de premier te beschuldigen van omkoping, fraude en schending van vertrouwen.

Gevraagd in het vrijdagavond uitgezonden interview waarom hij dacht dat premier Netanyahu zulke zware kritiek op hem heeft, zei Ntizan:”het is makkelijker om een individu te beschuldigen dan het over het hart van de zaak te hebben”.

“Als een persoon zegt dat er niets is en dat hij onschuldig is, houdt je daar dan aan vast en ga onderzoekers of justitie ambtenaren beschuldigen”, verwijzend naar de uitspraken van Netanyahu.

Hij benadrukte dat hij niet alleen de beslissing tot vervolging had genomen. “Er is een team van 25 personen dat met deze zaken bezig is geweest waarvan ik niet weet wat hun politieke overtuiging is”, zei Nitzan.

Over de opmerkingen van de premier dat hij opzettelijk is aangeklaagd, zei Nitzan:”heb ik de gesprekken met Noni Mozes , de uitgever van Yedioth Ahronoth gevoerd, of heeft de premier dat gedaan?”

“Heeft de premier een dubbelganger die de gesprekken met Noni Mozes heeft gevoerd, of was hij het zelf?” “Niemand ontkent dat die gesprekken zijn gevoerd, dus waar is de opzet?

In een ander voorbeeld zei Nitzan:”hoe kunnen ze beweren dat de premier valselijk wordt beschuldigd terwijl we in de onderzeeboot affaire [zaak 3000] zelfs geen grond vonden voor een verhoor, ondanks zware druk van het publiek? Er was geen bewijs dat een onderzoek van Netanyahu in in deze zaak zou rechtvaardigen. “

Op 21 november zei Netanyahu in een toespraak dat het departement van justitie “coup”tegen hem aan het plegen was.

Over de oproepen van Netanyahu en zijn aanhangers om een onderzoek tegen Nitzan en zijn collega’s te starten, zei Nitzan:”welke misdaad heb ik gepleegd?

“Wanneer je in een democratische staat een misdaad hebt begaan, kom je voor de rechter, wordt je veroordeeld en ga je naar de gevangenis. In bepaalde andere staten ga je naar de gevangenis als iemand dat beslist, zoals bijvoorbeeld in sommige landen in Zuid Amerika vroeger gebeurde.”

Nitzan zei verder dat hij geen contact had met de vier maanden door Netanyahu benoemde minister van Justitie Ohana, iemand die loyaal aan Netanyahu is.

“Ik denk dat naast een “hallo” bij het passeren op de trap, wij geen enkel woord hebben uitgewisseld. Maar, ok dat is zijn beslissing.”

Ik ken geen enkele andere situatie als deze en ik werk al meer dan 30 jaar op justitie. Ik was in shock. Ik wist dat hij niet gelukkig zou zijn met de aanklachten tegen de man waar zo loyaal aan is, maar als hij aantijgingen heeft tegen het kantoor van de officier van justitie, dan is het de meest natuurlijke zaak voor hem te doen om mij te bellen en er na te vragen. “

Advertentie (4)