Scheuren in rechtse blok van Netanyahu

Premier Netanyahu. Screenshot YouTube

Terwijl de verkiezingscampagne voor de derde verkiezingen binnen een jaar op gang komt heeft een anonieme leider van een van de rechtse partijen gezegd dat zijn partij Netanyahu niet automatisch zal volgen.

“Wij zullen Netanyahu niet blindelings volgen,” zei de anonieme leider naar verluidt. “Een vierde verkiezing is geen optie en zou onvergeeflijk zijn.”

Hij zij verder dat hij en andere rechtse partijen een andere kandidaat voor het premierschap van Israel zullen steunen als het er naar uitziet dat Netanyahu opnieuw geen regering kan vormen.

Terwijl Netanyahu werkt om het rechtse blok bij elkaar te houden zei Naftali Bennett dat zijn partij de intentie heeft om onafhankelijk van het rechtse blok aan de verkiezingen mee te doen.

Al eerder hadden vooraanstaande leden van een aantal rechtse partijen gezged dat het niet vanzelfsprekend is dat er een rechts blok zal zijn namens wie Netanyahu zal onderhandelen.

De algemene tendens binnen het rechtse blok is dat een alliantie goed is maar het zal de volgende keer niet gebeuren. Als Netanyahu geen regering kan vormen, kunnen we niet herhalen wat er de afgelopen maanden heeft plaatsgevonden, we moeten op zoek naar nieuwe mogelijkheden en allianties.”

Ook Shas leider Deri liet zich in dergelijke bewoordingen uit. Hij zei afgelopen donderdag dat ” het rechtse zou blijven samenwerken, maar suggereerde dat de alliantie misschien niet lang zou duren als het er weer niet in slaagt een Knesset-meerderheid te winnen.