Schoolhoofden Franse Joodse scholen roepen hun leerlingen op naar Israel te vertrekken (deel 2)

Joodse Studenten aan de Joodse school Lucien De Hirsch in Parijs . Foto De Hirsch school

Joodse schoolleiders in Frankrijk roepen hun studenten op om naar Israël te verhuizen vanwege het groeiend aantal antisemitische aanvallen. Het sentiment wordt weerspiegeld door de studenten, die zeggen dat er een voelbaar aura van angst is, aldus meldt Ynet.

“Ik denk dat alle joden naar Israël moeten verhuizen,” zegt Paul Fittousi, de directeur van Yavne School in Marseille. “Frankrijk is niet meer onze plaats. De jongere generatie moet dit doen en naar Israel verhuizen”, zegt Fitoussi.

Hij voegt daaraan toe dat “twee van mijn dochters zijn al gemigreerd en leren in Be’er Sheva, en ik moedig mijn derde dochter aan om hetzelfde te doen.”

Fitoussi zegt dat hij vanwege het groeiende aantal antisemitische aanvallen besloot zijn studenten niet meer toe te staan ​​’buiten de school te eten of gymlessen te volgen’. “Meer dan eens zijn er stenen gegooid of antisemitische uitdrukkingen geschreeuwd:, zegt hij.

“Tegenwoordig leeft de Joodse gemeenschap van Frankrijk in een getto”, zegt hij. “Als je in de Joodse wijk van de stad bent, ben je veilig. Maar als je een beetje er vandaan bent loop je een risico.”

Yoav Zanuv, een student aan de Akiva-school in Straatsburg, waar vorige week tientallen Joodse graven werden ontheiligd, gaf toe dat hij zich soms onveilig voelt.

“Er zijn buurten waar je vanwege de moslims niet met een keppel op meer kunt komen”, zegt hij. “Toen ik de vernielingen en daardoor ontheiliging van de Joodse begraafplaats zag, dacht ik dat ik geen andere plek kon hebben dan in Israel.”

Lena Salem, een 17-jarig meisje uit Marseille, zegt dat ze haar ketting met Davidsster verborgen houdt en niet zichtbaar draagt. “Ik wil niet het religieuze Joodse meisje zijn dat wordt aangevallen in de metro of in een van de minder gunstige buurten,” zegt ze. “En ik heb altijd pepperspray bij me”, voegt ze eraan toe.

“Hoewel het misschien raar klinkt, is het voor ons volkomen natuurlijk dat we mensen aanmoedigen om naar Israël te migreren”, zegt Yoni Elimelech, plaatsvervangend hoofd van de Otzar Ha’Torah-school in het 13e arrondissement van Parijs.

“Ik denk dat elke 18-jarige jongen of meisje die in Frankrijk woont naar Israël moet migreren,” zegt hij.

Elimelech voegt eraan toe dat de school vorige week een 16-jarige transferstudent uit het overwegend door moslims bevolkte 19e arrondissement van de stad accepteerde vanwege antisemitische pesterijen die ze moest ondergaan.

De Joodse schoolleider Moshe Twito zegt dat verschillende van zijn studenten werden aangevallen tijdens een gymles buiten het schoolterrein. “Verschillende jonge mensen liepen naar hen toe, eentje met een mes heeft een student gestoken die sindsdien naar Israël is gemigreerd”, zegt Twito.

Advertentie (4)