Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

President Trump en de Adelsons. Screenshot Twitter

Waar is de liefde? De Amerikaanse president Donald Trump sprak zaterdagavond voor de Israeli American Council en onthaalde de weinig bekende maar groeiende groep – gefinancierd door rechtse Amerikaanse Israëlische tycoons Miriam (Sheldon) Adelson en Adam Milstein – met verhalen over het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem en het erkennen van de Golanhoogten.

  • Het zou Trump niet zijn als hij geen toespraak hield zonder enige controverse, en hij voorzag het – hoewel alleen maar dribbels en luiaards in vergelijking met sommige van zijn andere toespraken – door te zeggen dat sommige Amerikaanse Joden gewoon niet van Israël houden zoals hij zou willen, en voorspellend dat Joden op hem zouden stemmen, zelfs als ze hem haten omdat hun portemonnee aan het einde van de dag telt (in niet zo veel woorden).
  • “Sprekend tegen de Israëlisch-Amerikaanse groep, vitte Trump op joden die ‘niet genoeg van Israël houden’,” leest de kop van JTA , waarin staat dat “hij zei twee keer joden waarvan hij zei dat die Israël niet voldoende steunden.”
  • Haaretz merkt op dat “Trump ook zei dat het internationale recht Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet verbiedt, in navolging van een opmerking van staatssecretaris Mike Pompeo, tijdens de toespraak, die werd onderbroken door gejuich en gezang van ‘vier jaar langer’ van het publiek .”
  • Eric Cortellessa van ToI schrijft dat Trump ook andere antisemitische stereotypen als voorbeeld noemde en de Joodse groep zei dat ze op hem zouden stemmen om hun rijkdom te beschermen.

Waar is Bibi? Bijna net zo belangrijk als wat Trump heeft gezegd, is wat hij niet heeft genoemd, namelijk premier Benjamin Netanyahu.

  • “Trump hield zaterdag een toespraak waarin hij veel mensen bedankte voor de positieve Israëlisch-Amerikaanse betrekkingen, maar hij noemde niet de meest prominente aanhanger: de Israëlische premier Benjamin Netanyahu,” merkt USA Today op.
  • “Noch sprak Trump of hij het belangrijkste verzoek van Netanyahu zou toestaan ​​om een ​​Israëlische annexatie van de Jordaanvallei te steunen, een strook land die bijna een derde van de Westelijke Jordaanoever omvat,” merkt de krant verder op.
  • Anshel Pfeffer van Haaretz merkt ondertussen op dat Trump echt een andere politicus is.

We eten ieder woord: terwijl de Amerikanen met open mond naar Trump’s laatste ogen staarden, aten verslaggevers in de Hebreeuwse taal elk woord op.

  • Zowel Kanaal 12’s Amit Segal als Yair Sharki noemen de monoloog van Trump over het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem een ‘geweldige stand-up’.
  • “De stand-up act van het jaar”, zegt Segal, die blijkbaar nog nooit eerder een Trump-speech heeft gezien (de ambassade in Jeruzalem komt namelijk regelmatig terug in zijn vele en diverse toespraken.)
  • De Mako-website van het kanaal gebruikt dezelfde kop als in het Engels, Trump zegt dat sommige Joden niet genoeg van Israël houden, maar beschouwen het als een “pro-Israëlische toespraak”.
  • Het verslag van Kanaal 13’s van de speech begint met de lieve Shalva Band die voor Trump speelt, en hij hen prijst.
  • En natuurlijk heeft Sheldon Adelson de eigenaar van de gratis krant Israel Hayom niets dan lof en noemt hij de toespraak ‘historisch’.
  • “Trump herhaalde de diepe toewijding van zijn regering aan haar alliantie met Israël”, meldt Yoni Hirsch van de krant, die een groot deel van Trump’s 45 minuten durende toespraak vertaalde.
  • De verslaggeving van de gedrukte editie van het evenement, die aan de toespraak van Trump voorafging, bevat een foto van niemand minder dan hoofdredacteur Boaz Bismuth.

Wedden op welke drie: De Trump extravaganza was echter slechts een bijzaak van het hoofdevenement, dat zijn de derde Israëlische verkiezingen die snel naderen.

  • De datum die lijkt te worden gekozen is 3 maart, wat betekent dat de derde verkiezing op 3/3 zal zijn, wat mooi aansluit bij de 333 getuigen tegen Netanyahu.
  • “Alle wegen leiden naar de stembus”, leest een kop in Hayom, Israël.
  • “De schatting in zowel Likud als Blauw en Wit is dat wanneer er niet iets totaal onverwachts gebeurt – een ‘echt wonder’ in de woorden van één parlementslid tijdens het weekend – er geen andere keuze is dan naar nieuwe verkiezingen te gaan.”
  • Army Radio meldt dat het rechts-religieuze blok van Netanyahu unaniem heeft besloten de Knesset te ontbinden en verkiezingen op 3 maart te houden.

Laatste ademtocht: Desondanks houden verschillende nieuwsorganisaties blijkbaar nog steeds hoop, of proberen ze wat drama op te wekken, met verschillende koppen die het begin van de ‘beslissende week’ inluiden. Ze lijken echter moeite hebben te overtuigen.

  • “Vier dagen is een behoorlijke hoeveelheid tijd om een ​​magische kogel of last-minute flexibiliteit achter de schermen te vinden. Alle partijen hebben dit weekend ‘gevald’-campagnes gelanceerd en beloofden dat ze klaar zijn om’ alles ‘te doen om opnieuw verkiezingen te voorkomen’, schrijft Walla’s Tal Shalev, hoewel ze toegeeft dat het ‘optimisme laag is over het politieke spectrum. Het enige waar ze het over eens lijken te zijn, is de datum van 3 maart. “
  • Labour MK Omer Bar-Lev, die er bij Knesset voorzitter Yuli Edelstein op heeft aangedrongen om 61 handtekeningen te krijgen en een regering te leiden, met het idee dat dit een manier is om iemand anders dan Netanyahu in een rotatie overeenkomst te krijgen met Blauw en Wit, vertelt Ynet dat hij nog steeds denkt dat het een goed idee was, zelfs nadat zijn partij het an tafel had geveegd.
  • “Labour-Gesher noch Blauw en Wit zullen nooit in een regering onder premier Netanyahu zitten. Dus de enige manier om dit te doen is met iets anders. Ik heb geen persoonlijk probleem met Edelstein, ik heb hem niet gevraagd wat hij denkt. Ik ben het niet met hem eens over het diplomatieke en veiligheidsbeleid, maar daar gaat het niet om ‘, zegt hij.

Directe marketing: Netanyahu probeert ondertussen de poging om een ​​partijleiderschaps verkiezing voor de Likud te houden, torpederen door op te roepen tot directe verkiezingen tussen hem en Benny Gantz van Blue en White in plaats van een derde algemene verkiezing.

  • “Laat de mensen kiezen”, is plotseling zijn nieuwe mantra.
  • Het idee heeft niet veel supporters, om een ​​hele reeks redenen. Uitdager voor het Likud partijleiderschap, Gideon Sa’ar zegt tegen KAN radio: “Likud heeft altijd bezwaar gemaakt tegen het idee van directe verkiezingen, het veroorzaakte grote schade en werd na enkele jaren terecht geannuleerd. We moeten het bestuurssysteem niet snel veranderen om een tijdelijke politieke situatie. “
  • Raoul Wootliff van ToI merkt op: “Het voorstel zou waarschijnlijk voor een formidabele juridische uitdaging van het Hoogerechtshof staan, omdat het ingrijpende hervormingen met zich meebrengt tijdens een verkiezingscampagne.”
  • “Terwijl een directe verkiezing voor premier automatisch zou bepalen wie de regering zou vormen, zou dit de coalitie samenstelling niet veranderen, en de winnaar zou nog steeds een coalitie moeten vormen met dezelfde partijen die in september werden gekozen,” voegt hij eraan toe.
  • Haaretz merkt echter op dat Likud erop vertrouwt dat kleinere partijen liever hun geluk niet willen verliezen door terug te gaan naar nieuwe verkiezingen: ‘Labour-Gesher en de Democratische Unie zijn bezorgd dat ze de kiesdrempel niet zullen halen, en Bennett en zijn partner Ayelet Shaked willen niet het risico lopen dat hun partij buiten de Knesset blijft zoals in de verkiezingen van april.”
  • Zelfs in het Netanyahu fanblad Israel Hayom krijgt het idee niet veel applaus. In een column van Mati Tuchfeld staat: ‘Directe verkiezingen lossen het probleem niet op’, maar hij beweert ook dat leiderschap verkiezingen ook zinloos zijn.
  • “Er zal geen Likud-muiterij zijn. Zelfs als er leiderschap verkiezingen zijn, zal Netanyahu iedereen verslaan. De media zullen het dramatisch brengen, proberen elke kandidaat tegen hem op te zetten, waardoor het gevoel ontstaat dat het een open spel is, maar uiteindelijk is het resultaat van tevoren bekend. Netanyahu zal Likud naar de volgende verkiezingen leiden met of zonder leiderschap verkiezingen.

Advertentie (4)