10.000 politieagenten moeten zorgen voor veiligheid in Jeruzalem de komende dagen

Herdenking 75 jaar bevrijding van Auschwitz in Jeruzalem. 47 staatshoofden en regeringsleiders. 10.000 politieagenten. Veiligheidsdiensten staan op scherp. Hamas is gewaarschuwd te stoppen met zenden van ballonnen met explosieven, zoniet dan zal er met grote kracht tegen Gaza worden opgetreden.

Het wordt een ongekende operatie voor de Israelische politie en veiligheidsdiensten de komende twee dagen, alleen vergelijkbaar met de begrafenis van Yitshak Rabin en Shimon Peres.

10.000 politieagenten moeten zorgdragen voor de veiligheid van 47 staatshoofden, presidenten en regeringsleiders die de woensdag en donderdag in Jeruzalem aanwezig zijn bij de herdenking van 75 jaar bevrijding van concentratiekamp Auschwitz.

Yishai Shalem die de leiding heeft over deze grote operatie zegt :”alles moet lopen zoals een Zwitsers horloge”.

De beveiligingsinspanning – genaamd “Operation Future” – zal worden geleid door de politie, met hulp van eenheid 730 van de Shin Bet-beveiligingsdienst, die verantwoordelijk is voor de bescherming van de hoge gasten. De Israel Defense Forces zullen ook bescherming bieden aan wereldleiders die een bezoek brengen aan de Westelijke Jordaanoever, waaronder de Russische president Vladimir Poetin en de Britse prins Charles, die beiden een bezoek hebben gepland aan de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Ramallah.

Ter illustratie. Foto Israelische politie

Hoewel volgens Shalem de politie niet over geavanceerde informatie beschikt waaruit zou moeten blijken dat er tijdens de staatsbezoeken grootschalige demonstraties, rellen of andere verstoringen worden verwacht, zijn er wel degelijk voorzorgsmaatregelen genomen voor het geval dat er een verstoring of erger plaats zal vinden.

Ook het verkeer richting Jeruzalem en in de stad zelf komt voor grote problemen te staan. Zo wordt Highway 1 van Tel Aviv naar Jeruzalem regelmatig afgesloten woensdag om de hoge gasten vanaf Ben Gurion Airport snel en veilig naar Jeruzalem te brengen.

Jeruzalem zelf zal donderdag grotendeels voor het verkeer worden afgesloten omdat de hoge gasten dan van hun hotels naar Yad Vashem (en terug) zullen worden gebracht om de herdenking bij te wonen.

Verschillende Israelische tv zenders melden maandagavond dat Israël Hamas heeft gewaarschuwd dat het krachtig zal reageren op elke poging om de top van de wereldleiders van deze week in Jeruzalem te verstoren, en niet zal aarzelen om de terreurgroep in de Gazastrook hard te treffen in antwoord op dergelijke provocaties, ongeacht de aanwezigheid van zoveel belangrijke gasten.

Men houdt er rekening mee dat terreurgroepen in Gaza het vijfde World Holocaust Forum, dat op woensdag en donderdag in Jeruzalem wordt gehouden, zou kunnen ondermijnen, hetzij door toenemende ballonaanvallen met explosieven op Israëlische gemeenschappen, hetzij door andere kleinere groepen toe te staan raketten op Israël af te vuren.