Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Knesset voorzitter Yuli Edelstein. Screenshot YouTube

We hebben je in de smiezen Yuli: Knesset voorzitter Yuli Edelstein wordt geconfronteerd met grote kritiek van zijn kameraden binnen de Likud nadat hij heeft gezegd dat hij de Knesset volgende week zal laten samenkomen om een ​​beslissing over het immuniteitsverzoek van premier Benjamin Netanyahu te bespreken.

 • Kranten en tv uitzendingen zijn gevuld met Likud-leden die Edelstein bedreigen met alles wat ze maar kunnen bedenken.
 • “Yuli hoort niet meer bij de Likud”, leest een kop in Yedioth Ahronoth en citeert een Likud-bron.
 • “Als hij ervan droomde president te worden , dan kan hij dat nu wel vergeten”, zegt een andere partijbron in de krant.
 • ‘Hij kwam van links om Netanyahu onderuit te halen. Hij zal geen Knesset-voorzitter zijn, zeker geen president ‘, zegt een Likud-bron tegen Channel 12 nieuws. “Likudniks zien dit niet graag; hij zal in de volgende verkiezingen van de lijst gehaald worden.”

De macht spreekt de waarheid: Dat klinkt alsof Edelstein de Ted Cruz-behandeling krijgt, maar Yedioth’s Yuval Karni schrijft dat hij de President Reuven Rivlin speciaal krijgt.

 • “Beide gingen door een politieke en media-ontgroening, alleen omdat ze durfden te handelen in overeenstemming met de waardigheid van hun ambt en weigerden aan elke gril of eis van Netanyahu en zijn vrienden toe te geven.
 • Het verschil is dat Rivlin dat deed toen hij al president en buiten de greep van de Knesset was, terwijl Edelstein nog steeds diep in Knesset zit. In Walla-nieuws schrijft Amir Oren dat het feit dat Edelstein niettemin handelt zoals hij is, aantoont dat de macht van Netanyahu om op zijn manier te krijgen wat hij wil door te pesten en te bedreigen, aanzienlijk is verzwakt.
 • “Wanneer Edelstein ervoor kiest om te handelen volgens wat goed is voor hem, in plaats van wat goed is voor Netanyahu; wanneer Naftali Bennett niet schrikt van de dreiging dat het ministerie van Defensie hem met dezelfde nonchalance wordt ontnomen als het hem werd gegeven; wanneer Otzma Yehudit erop staat dat Ben G’vir zich niets van de Likud aantrekt, kan worden begonnen de stippen te verbinden: de afschrikkende methoden van Netanyahu hebben hun uitwerking verloren, ‘schrijft hij.
 • Op Army Radio beweert Yisrael Beytenu MK Eli Avidar dat Likud’s Miki Zohar leden van de Gezamenlijke Arabische Lijst probeert te overtuigen om zich bij Likud aan te sluiten bij het blokkeren van de procedure van Knesset om het verzoek om immuniteit te horen.
 • MK Ahmad Tibi van de Gezamnlijke Arabische lijst verwerpt de ronduit bizarre bewering ronduit en zegt tegen het station: “Niemand van Likud komt naar ons, en als ze dat doen, weten ze wat het antwoord zal zijn – we lopen voorop in de strijd om de Knesset commissie te installeren om het immuniteitsverzoek te bespreken”.

Rustig wachten op Naama: Netanyahu is misschien een verlamde eend, maar hij wordt gezien als iemand die meer geluk heeft om de Russische president Vladimir Poetin te overtuigen backpacker Naama Issachar te bevrijden, of althans dat is het verhaal dat de media plaatsen.

 • Nu Poetin deze week Israël bezoekt, zijn de verwachtingen hooggespannen voor Issachar’s aanstaande vrijheid.
 • Ook is de hoop gestegen door een aankondiging van het Kremlin dat de kwestie deze week zal worden besproken in gesprekken tussen Poetin en Netanyahu, die veel aandacht krijgt in de Israëlische pers.
 • “Dit is het moment van de waarheid, deze week zal ik weten wanneer Naama zal worden bevrijd,” vertelde Issachar’s moeder Yaffa de Israëlische media nadat ze Rusland had verlaten en naar Israël terugkeerde, en hoopte dat ze snel terug zou gaan om haar dochter op te halen.
 • Maar ze weigerde vragen te beantwoorden en in een bericht aan activisten vroeg ze om geen openbare protesten te houden terwijl Poetin in de stad is.
 • Israëlische functionarissen zijn nog voorzichtiger. Israel Hayom meldt dat Israëlische functionarissen geloven dat “het al het lawaai over de zaak veel schade heeft aangericht”, inclusief door de beloften van Netanyahu.
 • Minister Gila Gamliel, die onlangs naar Rusland was gegaan om onder andere Issachar’s zaak te bespreken, is ook kritisch over de manier waarop de familie, de media en experts haar tot “een zaak” hebben gemaakt: “Als het gesprek niet zo luidruchtig was geweest, zou Naama nu thuis zijn, ‘zegt ze tegen Ynet.

Vecht om herinnering: tegelijkertijd meldt Yedioth dat Rusland haar in ruil misschien wil voor een officiële uitspraak van een Israëlische leider – Netanyahu of Rivlin – om Moskou’s kant te kiezen in het meningsverschil met Polen over verwijtbaarheid voor de Tweede Wereldoorlog.

 • Wie begon de oorlog? De joden natuurlijk. Dat geloofde Hitler tenminste, volgens de vooraanstaande Israëlische historicus Yehuda Bauer, die aan Rafael Ahren van ToI vertelt dat Adolf Hitler halverwege de jaren dertig het idee duwde dat de wereldwijde Jood een oorlog zou beginnen om de macht over te nemen.
 • Ondanks de vete tussen Polen en Moskou, adviseert Bauer Jeruzalem ook om zich niet te mengen in of uit te spreken tegen het Poolse revisionisme, tenminste tijdens de herdenking van 75 jaar sinds Auschwitz werd bevrijd.
 • “Ik ben geen voorstander van de visie van Netanyahu op de Holocaust. Ik weet niet wie zijn toespraak voor hem gaat schrijven. Maar het is vrij duidelijk dat we ons moeten concentreren op het feit dat deze gebeurtenis de 75e verjaardag van de bevrijding van Auschwitz herdenkt. Het overblijfsel werd gered. Het overblijfsel werd bevrijd. En we herinneren ons de Holocaust – dat is het cruciale punt, ‘zegt hij.
 • JNS-redacteur Jonathan Tobin schrijft aan de andere kant dat Israëliërs al een fout hebben gemaakt door te weigeren de Poolse president tijdens de ceremonie te laten spreken: “De terechtwijziging van Andrzej Duda zou zelfs degenen die zich niet druk maken om Poolse gevoeligheden zorgen moeten maken.

Geen ruimte voor overlevenden: een Russische spreker die niet bij het evenement donderdag in Jeruzalem aanwezig zal zijn, is minister Zeev Elkin, die Army Radio vertelt dat hij zijn zetel heeft gegeven aan een overlevende van de Holocaust en andere ministers oproept dit ook te doen.

 • Dit is nadat het station meldde dat slechts 30 Holocaust overlevenden onder de 800 aanwezigen bij de ceremonie zullen zijn.
 • “Holocaust-overlevenden zijn het grootste symbool van de overwinning van het Joodse volk, en ze waren niet uitgenodigd,” zegt Haifa-politicus Yaron Hanan, wiens moeder de kampen heeft overleefd, naar Army Radio.

Nee, nee, geen sneeuw: onder degenen die in Jeruzalem worden verwacht, zijn veel wereldleiders, die door somber weer zullen worden begroet om de waarschijnlijke sombere toon van het evenement te evenaren.

 • Terwijl het kwik daalt, valt het vierletterige woord “sneeuw” in ieder gesprek. Maar weinigen denken dat er donderdag sneeuw in Jeruzalem zal zijn.
 • “Er is een kans in het midden van het land, op bergen boven de 1000 meter, maar zelfs als er sneeuw valt, lijkt het Jeruzalem niet te bereiken, maar eerder Hebron en het Etzion-blok, zegt de weerman van Channel 12.
 • Hoofd meteo-tech meteoroloog Nahum Malek vertelt echter aan Army Radio dat sneeuw zou kunnen vallen op Gilo, een hoge berg aan de zuidkant van Jeruzalem.
 • Een bericht van het stadhuis van Jeruzalem aan bewoners geeft de mogelijkheid van lichte sneeuw in de stad.