Israelische media: “deal om Naama Issachar vrij te krijgen zo goed als rond”

Naama Issachar. Foto Facebook

Volgens Israëlische kranten en tv stations zou een deal om Naama Issachar uit Russische gevangenschap vrij te krijgen “zo goed als rond zijn”. Alleen de details moeten nog worden uitgewerkt.

Bij Israëlische officials heerst optimisme. Volgens Channel 12 nieuws zou alleen het mechanisme moeten uitgewerkt.

Er zouden namelijk drie mogelijkheden zijn waarop Naama Issachar vrij komt.

President Poetin zou na zijn bezoek aan Israel op zeer korte termijn Naama gratie kunnen verlenen.

Een andere optie die naar verluidt wordt overwogen is om Naama naar Israël te sturen, zogenaamd om haar gevangenisstraf daar voort te zetten. Hierna kan ze snel gratie krijgen onder een overeenkomst die beide partijen stilletjes waren overeengekomen.

De laatste mogelijkheid is dat een oplossing wordt gevonden voor een planning- en bouwconflict over Sergei’s Courtyard in Jeruzalem – een complex in Russische handen ten dienste van de pelgrims van het land in de heilige stad. Premier Netanyahu zou dan Moskou helpen het geschil naar tevredenheid op te lossen.

De 27-jarige Issachar wordt sinds april 2019 in Rusland vastgehouden. Tijdens een tussenstop in Moskou werd zo’n 9,5 gram cannabis in haar bagage gevonden. Ze werd beschuldigd deze drugs te hebben gesmokkeld ondanks ook al had ze niet geprobeerd Rusland binnen te komen tijdens de tussenstop. Ze was op weg naar Israël vanuit India en had geen toegang had tot haar bagage tijdens haar kort verblijf in de transitruimte op de Russische luchthaven.

Ze is later tot 7,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Amerikaanse toeristen en Russische burgers die met vergelijkbare hoeveelheden cannabis zijn gearresteerd kregen boetes of een gevangenis straf van een aantal weken.

Het Kremlin liet weten weten dat Poetin en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de zaak zullen bespreken wanneer Poetin donderdag Israël bezoekt.

Netanyahu ontmoette maandagavond Issachar’s moeder Yaffa, die zondag terugkeerde naar Israël na een maandenlang protest in Moskou om haar dochter te ondersteunen.

‘Zoals het Kremlin vandaag zei, ben ik klaar om donderdag president Poetin te ontmoeten en een gratie voor Naama met hem te bespreken. Ik hoop, net als jij, op goede berichten, ‘ aldus Netanyahu in een video die op zijn YouTube-kanaal werd gepost na de vergadering.

Volgens Channel 12 zou de afgelopen dagen een brief van Naama Issaschar aan premier Benjamin Netanyahu zijn overhandigd. Deze brief was alleen bestemd voor Netanyahu en zijn vrouw.

Ook heeft Netanyahu de moeder van Naama gevraagd de komende dagen geen demonstraties of andere acties te houden om de aandacht op haar dochter te vestigen.

Advertentie (4)