Gabriel Pais, 13, strijdt tegen anti-Israël-bias in Europese media

Gabriel Pais buiten de Israëlische missie naar België, de VN en de NAVO in zijn geboortestad Brussel. Foto Ralph Pais

Wanneer de 13-jarige Gabriel Pais en zijn vrienden in Brussel (België) basketballen, worden hun bewegingen niet alleen waargenomen door de scheidsrechter: de jongens worden bekeken door Belgische soldaten en particuliere Israëlische bewakers. Het is een realiteit waarvan de tiener zegt dat hij eraan gewend is geraakt in een tijdperk van gewelddadige antisemitische en anti-Israëlische aanvallen wereldwijd. Maar voor zijn bar mitswa-project hoopt Pais dat te veranderen – daarom lanceerde hij YAFI, oftewel Young Advocates voor Israël.

Het doel van de groep, vertelde Pais telefonisch aan The Times of Israel, terwijl hij een drukke reis van twee weken naar de Joodse staat afrondde, is om Europese jongeren te bereiken en hen een completer beeld van Joden en Israël te geven dan wat de media hen voorspiegelt. Dit, zei hij, zou kunnen helpen om mensen vertrouwd te maken met het ware Israël en racisme te bestrijden.

In de zes weken sinds YAFI’s lancering hebben de video’s van Pais – die hij op de Facebook-pagina van de groep plaatst – tienduizenden weergaven gekregen en werd hij zelfs uitgenodigd om de Israëlische ambassadeur in België te ontmoeten. Hij sprak tijdens zijn Israël-reis ook met meerdere media in de Israëlische en Hebreeuwse taal.

“Ik dacht niet dat het zo snel zou gaan op de sociale netwerken,” zei Pais. “De hele dag krijg ik meldingen op sociale media van mensen die mijn berichten hebben gezien. Ik had geen idee dat zo veel mensen ze zo snel zouden zien.”

Gabriel Pais, rechts, met Israëlische ambassadeur in België en Luxemburg Emmanuel Nahshon. Foto Ralph Pais

Pais plaatste veel video’s van zijn reizen door Israël, waaronder een bezoek aan de grensstreek met Gaza, een multicultureel uitzicht op Haifa en natuurlijk het strand van Tel Aviv. “Het strand is mijn favoriet,” zei Pais. “Dat en Jeruzalem.”

Het is verre van Pais’ eerste reis naar Israël, sinds hij een baby was bezoekt hij het land twee of drie keer per jaar, zei hij, en ook heeft hij een Israëlisch paspoort, omdat zijn moeder daar werd geboren. Hij spreekt ook vloeiend Hebreeuws, wat hem – naast zijn Engels, Nederlands en Frans dat hij thuis spreekt – een ​​ideale woordvoerder voor zijn zaak maakt.

Nice meeting you Arik Zeevi ; Israel’s most prominent judoka

Geplaatst door Yafi op Woensdag 1 januari 2020

Israëli’s en Joden in het algemeen in België, zei hij, zijn “te bang om trots te zijn op wie we zijn.” Pais: “In België gaan we nooit naar buiten met de vlag van Israël, maar elke dag zien we Spanjaarden met de Spaanse vlag. Waarom kunnen we niet trots zijn op wie we zijn?”

“We worden niet alleen beveiligd op onze school, maar buiten in de bus hebben we ook altijd bewakers bij ons. Waarom zouden we altijd overal bewakers bij ons moeten hebben? Iedereen moet weten dat we gewone mensen zijn, net als iedereen, en net zoals we het Spaanse volk respecteren, moeten we het Israëlische volk respecteren”, vervolgde Pais.

“Wat de Europese media zeggen is gewoon niet eerlijk – we zien altijd boycots tegen Israël en andere dingen die niet waar zijn over Israël, en het is niet acceptabel om zulke dingen te zeggen. Het is onze plicht om onszelf, onze jeugd in Europa, te verdedigen tegen de leugens van de media,” zei hij.

De jonge tiener is zijn ouders dankbaar voor hun hulp bij het project. “Mijn ouders helpen me veel,” zei hij. “Ze filmen me en helpen me met Facebook, maar ik heb alles gemaakt en ze geven me hun steun.”

Muslims, Christians and Jews live in perfect harmony in Haïfa #merrychristmas #HappyHannouka

Geplaatst door Yafi op Vrijdag 27 december 2019

Wanneer hij terugkeert naar België, is Pais van plan om een ​​YAFI-filmavond te organiseren – iets waarvan hij zei dat hij het besprak met de Israëlische ambassadeur, Emmanuel Nahshon. In de toekomst zei hij dat hij hoopt “te blijven vechten tegen antisemitisme en leugens … omdat ik het belangrijk vind.”

Gevraagd naar details over hoe hij zijn Israël-belangenbehartiging als hij eenmaal volwassen is zou kunnen voortzetten, haastte de 13-jarige zich te zeggen: “niet te ver vooruit te kijken”.

“Ik weet niet eens wat ik morgen ga doen,” zei hij, “dus ik kan dat nu niet echt beantwoorden.”