Er wonen 192.000 Holocaust overlevenden in Israël

Ingang concentratiekamp Auschwitz

In Israël leven nog 192.000 Holocaust overlevenden. Dit is bekend gemaakt deze week tijdens de Internationale Herdenking voor de Holocaust.

Ongeveer zestigduizend overlevenden zijn in de nazi-concentratie- en vernietigingskampen geweest, waren in een getto geïnterneerd of zijn ondergedoken.

Sinds de laatste internationale herdenkingsdag in 2019 zijn er bijna vijftienduizend overlevenden overleden. Dit is ongeveer 7% van het totaal.

Ongeveer twee derde van de overlevenden, 64%, werd in Europa geboren. De helft is afkomstig uit de voormalige Sovjet-Unie, 18% uit Roemenië en 6% komt uit Polen.

De rest komt uit Arabische en islamitische landen. Daar werden ze vaak geconfronteerd met wrede effecten van de nazi-aanval in Europa.

Ongeveer 18% van de erkende overlevenden zijn Algerijnse en Marokkaanse joden die in die landen onder Franse Vichy heerschappij werden vervolgd. Nog eens 11% zijn Irakezen die de Farhoud-pogrom hebben meegemaakt en tijdens de oorlogsjaren worden vervolgd door het Iraakse pro-nazi-regime.

De Israëlische steun voor de overlevenden bedroeg jaar ongeveer NIS 4 miljard (1 miljard Euro).

Advertentie (4)