Jaarverslag van IDF: ‘Meer raketten, minder terreurdaden’

Ter illustratie. Foto: IDF/IAF

Uit een recent rapport van de IDF, met daarin de militaire activiteiten in Israël in 2019, blijkt dat het raketvuur op Israëlisch grondgebied is toegenomen. Wel nam het Palestijnse terrorisme af.

Bijna 1300 gedocumenteerde raketlanceringen vanuit de Gazastrook werden er dit jaar geregistreerd. Van dat aantal landde er zo’n 729 in open gebieden. Nog eens 478 raketten werden onderschept door het afweersysteem de Iron Dome. Dit is het hoogst aantal raketten gelanceerd op Israël sinds 2014, toen het conflict ook oplaaide. Dat conflict duurde toen zeven weken.

Toch zijn terroristische activiteiten dit jaar afgenomen, met name incidenten op de Westelijke Jordaanoever. Slechts 19 schietincidenten werden gedocumenteerd, tegenover 33 en 34 incidenten in 2018 en 2017. Daar daalde ook het aantal gearresteerde Palestijnen. Waar in 2018 nog 3173 Palestijnen werden gearresteerd, ging het dit jaar om 2238 arrestaties. De interesse voor ‘Lone Wolf intifada’, een populaire terroristische actie die zorgde voor een golf van geweld in 2016 en 2017, lijkt af te nemen. Acties leidde destijds tot de dood van zo’n 38 Israëli’s en meer dan 500 gewonden.


Twee IDF-soldaten werden in 2019 gedood door terroristische activiteiten en nog eens 11 soldaten raakten matig tot ernstig gewond.

Aan het noordelijk front probeerde de IDF haar aandacht voornamelijk te richten op verschillende Iraanse pogingen op militaire aanwezigheid in Syrië te vestigen. De IDF rapporteert over het gehele jaar zo’n 54 aanvallen op Iraanse doelen aan het Syrische front. Ook was er veel aandacht voor de grens met Libanon, waar geprobeerd werd Hezbollah te versterken met de levering van geavanceerde en nauwkeurige wapens.

De Israel Air Force heeft een van de drukste jaren in het afgelopen decennium geregistreerd, met meer dan 1.800 vliegbewegingen, meer dan 600 operationele helikopter bewegingen, meer dan 900 transportmissies en meer dan 40.000 vlieguren met drones. De IAF evacueerde 158 gewonden in 213 reddingsmissies, voornamelijk van burgers.