Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Soleimani. Screenshot YouTube

Woordoorlog: Amerikaanse functionarissen hebben Teheran gevraagd om “in evenredigheid” te reageren nadat Amerikaanse troepen de hoge Iraanse militaire commandant Qasem Soleimani, de plaatsvervangend commandant van de Revolutionaire Garde, hebben vermoord, terwijl Washington zich opmaakt voor de reactie van de Islamitische Republiek na haar gewaagde doelwit te hebben gedood.

 • De Amerikaanse president Donald Trump is blijkbaar niet in staat om met de spanning om te gaan en tweet een dreiging om 52 doelen van de Islamitische Republiek te raken, mocht Iran Amerikanen of Amerikaanse doelen aanvallen als vergelding voor de moord op Soleimani.
 • De legerleider van Iran, generaal-majoor Abdolrahim Mousavi, antwoordt, door het staatsnieuwsagentschap IRNA te vertellen: “Ik betwijfel of ze de moed hebben om een conflict te initiëren.”
 • Reeds zaterdag werden er in Bagdad een reeks raketten gelanceerd in of nabij de Groene Zone, waar regeringskantoren en buitenlandse ambassades zijn gevestigd, waaronder de Amerikaanse ambassade. Toch is niemand ervan overtuigd dat dit het hoogtepunt van de vergelding van Teheran betekende.
 • Toen het lichaam van Soleimani in Iran arriveerde en werd begroet door menigten van rouwenden, opende de Iraanse wetgevers een parlementaire sessie met feestelijke gezangen van ‘Death to America’.

 • Honderden Palestijnen in de Gazastrook sloten zich aan bij hun broeders in Teheran om de over dood van Soleimani te rouwen door Amerikaanse en Israëlische vlaggen te vertrappen en te verbranden. Terreurgroepen in Gaza, waaronder de Hamas-heersers van de enclave, hebben ook een rouwtent opgezet voor de vermoorde Iraanse generaal.

Wat dacht hij? Verslaggevers en experts proberen in het hoofd van Trump te kijken in de uren en dagen voordat hij opdracht voor de aanval op Soleimani gaf.

 • Adviseurs van het Witte Huis vertellen de New York Times dat ze de moord op de Iraanse commandant op de lijst met opties hadden staan die ze vorige week maandag in het resort Mar-a-Lago aan Trump hebben gepresenteerd, maar niet echt hadden verwacht dat de president voor deze extreme optie zou kiezen .
 • Trump nam de beslissing ondanks verschillen van mening met zijn adviseurs en medewerkers die wezen op bedreigingen van Amerikaanse ambassades en militairen in Syrië, Irak en Libanon waar Soleimani zojuist was geweest, vertelden hoge ambtenaren aan de Times.
 • Een functionaris beschreef de intelligentie als ‘mager’ en zei dat de plannen van Soleimani niet aanstaande waren, omdat Ayatollah Ali Khamenei ze nog moest goedkeuren en de Iraanse commandant had bevolen hem de komende weken te ontmoeten om de kwestie verder te bespreken.
 • Zeke Miller van AP schrijft dat assistenten en bondgenoten Trump beschrijven als steeds meer aangemoedigd om naar zijn instinct te handelen wanneer hij het laatste jaar van zijn eerste termijn ingaat.
 • Suzanne Maloney, expert van Brookings Institute Iran, beweert dat de achterban van Trump houdt van een succesvolle hit-job op een slechte acteur en het niet uitmaakt of het Midden-Oosten hierdoor in vlammen opgaat. “Voor de campagne 2020 heeft Trump geen diplomatieke doorbraak nodig in het Midden-Oosten. De regio kan in beroering blijven. Maar de achterban van Trump zal hem niet in een oorlog steunen. Nog een rommelige, dure Midden-Oosten oorlog beginnen is misschien het enige dat zijn herverkiezing zou kunnen teniet doen. ‘

Het is niet virtuoos. Het is wat het is: hoewel sommigen beweren of het antwoord van Iran net zo krachtig zal zijn als dat van de VS zou zijn geweest als de rollen waren omgedraaid en Teheran het hoofd van de CIA had uitgeschakeld, zijn allen het erover eens dat de moord op Soleimani niet onbeantwoord zal blijven.

 • In Foreign Affairs schrijft voormalig functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Ilan Goldenberg dat “het gedrag van de Islamitische Republiek in de afgelopen maanden en de lange geschiedenis ervan suggereert dat het zich niet zal haasten om wraak te nemen. Het zal eerder zorgvuldig en geduldig een aanpak kiezen die het effectief acht en zal waarschijnlijk proberen een totale oorlog met de Verenigde Staten te voorkomen. ”
 • “De Verenigde Staten moeten op zijn minst verwachten in conflict te raken met sjiitische milities in Irak die zich zullen richten op Amerikaanse troepen, diplomaten en burgers. Irak is het theater waar de Amerikaanse aanval plaatsvond en daarom de meest rationele plek voor Iran om onmiddellijk te reageren, “voegt hij eraan toe, voorspellend dat Iran ook zijn nucleaire programma aanzienlijk zal versnellen.
 • In Haaretz herinnert Amos Harel eraan dat nadat senior Hezbollah commandant Imad Mughniyeh in 2008 in Damascus werd vermoord, Iran en Hezbollah dreigden zijn dood te wreken met aanvallen op Israëlische doelen. “Maar de meeste van die aanvallen werden gedwarsboomd of verstoord. De reden waarom is achteraf gezien dat er na de dood van Mughniyeh geen Mughniyeh meer was om hem te wreken. ‘

Trump en zijn mannen:  reacties in de Israëlische media op de Amerikaanse staking waren grotendeels high-fives en “bosrst vooruit” van door mannen gedomineerde websites van alle netwerken en zijn de superlatieven niet van de lucht

 • Op Kanaal 12 noemt Ehud Ya’ari de aanval de meest invloedrijke gerichte moord sinds de moord op 1942, de holocaustarchitect Reinhard Heydrich. Nadav Eyal van Channel 13 zegt dat de aanval verwant was aan degene die Pearl Harbor bombardeerde architect Isoroku Yamamoto uitschakelde.
 • Het fanclub blad van Netanyahu, Israel Hayom, gaat nog verder terug in de tijd en noemt Soleimani’s moord ‘de eliminatie van de eeuw’. Het vergezelt de kop op de voorpagina met negen (!) analyse artikelen van alle mannelijke columnisten.
 • Yedioth Ahronoth leidt zijn zondageditie met de uitdrukking “het Nieuw Midden-Oosten”, waarin het de visie van voormalig premier Shimon Peres voor de toekomst van de regio bespeelt. Blijkbaar betekent de Amerikaanse aanval dat er positieve ontwikkelingen aan de horizon zijn.
 • Alleen Haaretz geeft een genuanceerder antwoord en schrijft in zijn hoofdartikel: “Israël kan tevreden zijn dat de man die de Iraanse campagne in het Midden-Oosten leidde, verdwenen is. Maar het moet niet vergeten dat de uitdaging niet Soleimani was, die Israël in het verleden een aantal keren had kunnen uitschakelen, en dat de bedreigingen daartegen niet zijn verdwenen met zijn dood. “
 • Aluf Benn van de krant wijst erop dat premier Benjamin Netanyahu veel te winnen heeft bij het doden van Soleimani omdat het het nationale gesprek in Israël weghoudt van zijn juridische ellende en in plaats daarvan gaat naar zijn ruimere, buitenlandse beleid.
 • “De veiligheidssituatie zal Netanyahu helpen rechtse kiezers naar de stembus te krijgen die eerder genoeg van hem hadden vanwege de corruptiezaken, maar laat dat buiten beschouwing om het land van Iran te redden. Aan de andere kant houdt het praten over oorlog en noodsituaties de grotendeels Arabische Gezamenlijke Lijst af van deelname aan een toekomstige coalitie met Blauw en Wit en ontmoedigt het Arabische kiezers, die in september naar de stembus gingen in de hoop op een dergelijke deelname. Het overleven van Netanyahu hangt daarom af van zijn succes om de veiligheidsagenda de komende acht weken in de krantenkoppen te houden, ”schrijft Benn.

Kijk me niet aan:  in meer lokaal nieuws zijn de Israëli’s in de wapens en geven ze de autoriteiten van Tel Aviv de schuld van de overstromingen in de stad tijdens het weekend die hebben geleid tot de verdrinking van een man en een vrouw in een kelderlift.

 • Inwoners van Zuid-Tel Aviv zeggen dat de gemeente zijn talrijke waarschuwingen over de ellende van de infrastructuur had genegeerd en niet was geslaagd om het puin en vuil in de rioleringen te verwijderen.
 • Burgemeester Ron Huldai zegt echter tegen Army Radio dat de weekendstormen een “eens in de 50 jaar plaatsvinden” waren en dat hem daarom niet de schuld moet worden gegeven dat hij het onwaarschijnlijke niet heeft kunnen voorkomen.
 • Gemeenteraadslid van Tel Aviv-Jaffa, Shula Keshet, heeft opgeroepen een gemeentelijke commissie te vormen om de afhandeling van het incident door de stad te onderzoeken.
 • Een huurder in het gebouw waar de tragedie plaatsvond, vertelt Army Radio dat de hulpdiensten hebben gefaald om de slachtoffers te redden. “Ik heb 16 keer gebeld en ze hingen op. Het deed me denken aan een derde wereldland.”

Precies op tijd:  met verkiezingen in minder dan twee maanden roept Netanyahu opnieuw de partijen op bij zijn rechtse blok te komen om ervoor te zorgen dat zij de kiesdrempel halen zodat het opzetten van een linkse regering kan worden voorkomen.

 • Rechts zal het Naftali Bennett, Bezalel Smotrich en Rafi Peretz niet vergeven als ze niet samengaan in één lijst”, tweet Netanyahu, verwijzend naar respectievelijk de leiders van New Right, National Union en Jewish Home.
 • Nieuwe tweets van deze partijen in reactie “We waarderen de bezorgdheid van Netanyahu”, maar we richten ons op het weghalen van kiezers uit het Blauw en Wit, evenals de seculiere rechtse Yisrael Beytenu-partij.

De bal ligt bij Edelstein: In een potentieel grote klap voor Netanyahu geeft Knesset-adviseur Eyal Yinon een juridisch advies vrij, waarin wordt geconcludeerd dat er geen juridisch obstakel is dat de wetgevers ervan weerhoudt een Huiscommissie in te stellen om te beslissen over immuniteit voor de premier, ervan uitgaande dat er meerderheidssteun was voor een dergelijke Actie.

 • Het is nu aan Knesset voorzitter Yuli Edelstein om te beslissen of hij het speciale comité toestaat tijdens de overgangsregering bijeen te komen op een manier die Netanyahu zeker boos zal maken.
 • De Blauw en Wit partij kondigt aan dat het de steun heeft van 65 wetgevers om de commissie bijeen te roepen. Waardoor er dus een meerdeheid is tegen het verlenen van immuniteit.
 • Het zal voor Edelstein moeilijk zijn het verzoek van Blauw en Wit af te wijzen omdat hij drie dagen voor de vorige verkiezingen tegen de zin van Blauw en Wit een voorstel van de Likud en Netanyahu goedkeurde om in stembureaus te filmen.