Meerderheid in Knesset tegen immuniteit Netanyahu

Premier Netanyahu. Screenshot YouTube

Het verzoek van premier Benjamin Netanyahu om parlementaire immuniteit tegen vervolging in zijn strafzaken zal zondagmiddag een belangrijke test krijgen, wanneer Knesset-voorzitter Yuli Edelstein, Knesset Arrangementscommissie-hoofd Avi Nissenkorn ( Blauw en Wit) en juridisch adviseur van Knesset Eyal Yinon een bijeenkomst zullen houden over de kwestie van de immuniteit .

Nissenorn zei zondag dat hij Edelstein en Yinon brieven van de factiehoofden van 65 MK’s zou presenteren voor het vormen van een Knesset-commissie die het immuniteitsverzoek van Netanyahu zouden afwijzen en toezicht zouden houden op het werk van zijn regering.

Bronnen in de buurt van Edelstein ontkenden rapporten dat hij al had besloten geen Knesset commissie op te richten die kon stemmen om de immuniteit van Netanyahu te weigeren. De bronnen zeiden dat Edelstein wachtte om te zien wat voor speelruimte en flexibiliteit hij krijgt van Yinon voordat hij een beslissing neemt over hoe het probleem moet worden aangepakt.

Nissenkorn wil dat zijn commissie wordt gemachtigd om een ​​huiscommissie in te stellen, die normaal alleen wordt gevormd nadat een regering is beëdigd om te stemmen over immuniteit voor Netanyahu. Een meerderheid van de Knesset verzet zich tegen immuniteit, maar de premier heeft de steun van zijn bondgenoten in religieuze en rechtse partijen.

Ondertussen heeft Yinon aan Edelstein laten weten dat er in principe geen belemmeringen zijn een dergelijke commissie nu bijeen te roepen.

In een zondag uitgebracht juridisch advies zei Knesset-adviseur Eyal Yinon dat er geen juridisch obstakel was dat de wetgevers ervan weerhield om een ​​Huiscommissie op te richten om te beslissen over immuniteit voor Netanyahu, ervan uitgaande dat er een meerderheid was voor een dergelijke stap.

Het maakt het voor Edelstein, een Likud lid en trouw aan Netanyahu, moeilijk een dergelijk verzoek te weigeren.

Likud zet alles in het werk om te proberen de instelling van een commissie tegen te houden omdat ze hopen na de volgende verkiezingen een meerderheid in de Knesset te hebben die wel voor het verlenen van immuniteit is.

Ondertussen doet Netanyahu verwoede pogingen zijn rechtse blok bij elkaar te houden en uit te breiden met de partij van Bennett. “Rechts zal het jullie niet vergeven als je niet bij ons komt”, aldus Netanyahu.

In antwoord op Netanyahu tweette MK Ayelet Shaked (ook namens Bennett) dat ze zijn bezorgdheid op prijs stelde, maar haar partij Nieuw Rechts zou blijven proberen kiezers van Blauw en Wit en Yisrael Beytenu binnen te halen en zal voorlasnog niet op het verzoek van Netanyahu ingaan.