Ruim 255.000 mensen immigreerden tussen 2010 – 2019 naar Israël

Voorzitter Jewish Agency met immigranten en hun in Israël geboren kinderen. Foto: Jewish Agency

Het is geen geheim dat Israël een pluriforme samenleving is. Ook de immigratiecijfers bewijzen dat maar eens. Tussen 2010 en 2019 immigreerden zo’n 255.000 mensen uit meer dan 150 verschillende landen naar Israël om een nieuw bestaan op te bouwen.

Het grootst aantal immigranten die afgelopen decennium richting Israël kwamen, komen voornamelijk uit Rusland, Oekraïne, Frankrijk, de Verenigde Staten en Ethiopië. Dit zegt Isaac Herzorg, voorzitter van het Joods Agentschap. Meer dan de helft van de immigranten – zo’n 130.000 – kwam uit een van de voormalige Sovjet-Unie landen.

Ruim 55.000 immigranten kwamen uit Europa, waaronder meer dan 38.000 uit Frankrijk. Ook uit Amerika kwamen een hoop immigranten. Zowel uit Noord- als Zuid-Amerika. Vanuit de Verenigde Staten kwamen er ongeveer 32.000 immigranten, tegenover zo’n 13.420 uit Zuid-Amerika. Daarnaast kwamen nog eens zo’n 20.000 mensen vanuit Ethiopië, Canada, Oceanië en Zuid-Afrika.

In 2019 kon Israël op de grootste immigratiestroom rekenen, toen er ruim 34.000 immigranten arriveerden. Dat is een stijging van 18% ten opzichte van 2018, laat Jewish Agency weten. Ongeveer 60% van de immigranten waren jonger dan 45 jaar.

De operatie “Wings of a Dove”, dat zich voltooide in augustus 2013, bracht ongeveer 8000 immigranten uit Ethiopië naar Israël. Ook operatie “Yemen’s Edge”, in maart 2016, bracht Jemenitische Joden van Raydah naar Israël. Dit op een hoogtepunt van de oorlog die woedt in Jemen.

‘In de afgelopen tien jaar hebben meer dan een kwart miljoen immigranten Alijah gemaakt met hulp van het Joods Agentschap. Ze kozen voor Israël vanwege verschillende sentimenten, waaronder diepe verbondenheid met het land en een verlangen om hun eigen toekomst en die van hun nageslacht in Israël op te bouwen’, zei Herzog. Hij vertelde dit op een evenement voor immigranten die het afgelopen decennium Alijah maakten. Ook de kinderen, waarvan er veel in Israël geboren zijn, waren op het evenement. Zij droegen t-shirts met daarop de tekst: “Made in Israel”.