Israel is begonnen met gas export naar Egypte

Gasboor installatie. Screenshot YouTube

In een deal ter waarde van $ 19,5 miljard is Israel vandaag, woensdag begonnen met de export van gas aan Egypte, volgens een verklaring van beide landen, een belangrijke mijlpaal en een historische samenwerking tussen de beide landen.

In totaal heeft Egypte 85 miljard kubieke meter gas gekocht van Israel wat komt uit zowel het Leviathan als het Tamar gasveld.

Het Leviathan-veld, gelegen in de Middellandse Zee, 125 kilometer ten westen van Haifa, bevat naar schatting 62 biljoen kubieke meter aardgas en een potentieel van een miljoen vaten olie, volgens schattingen van de partners die dit veld exploiteren.

Het Tamar-veld – het op een na grootste gasveld van Israël – begon in 2013 met de productie van gas voor binnenlands gebruik. Het bevat ongeveer 28 biljoen kubieke meter aardgas, de helft van het gas in het Leviathan gasveld.

Minister Steinitz en de Egyptische minister van Petroleum Tarek El-Molla zullen de de start van de levering woensdag officieel aankondigen tijdens een vergadering van het Eastern Mediterranean Gas Forum (EMGF), aldus de verklaring.

Tijdens deze bijeenkomst wordt van de ministers van Energie van Israël, Egypte, Italië, Griekenland, Cyprus, Jordanië en de Palestijnse Autoriteit verwacht dat zij het EMGF in een regionale organisatie veranderen, aldus de verklaring.

“De export van gas naar Egypte, van Leviathan en Tamar, is de belangrijkste economische samenwerking tussen Israël en Egypte sinds de ondertekening van het vredesverdrag tussen de landen,” aldus zei minister Steinitz.