TBC-medicijn helpt mogelijk tegen Alzheimer, zegt Israëlische studie

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Kan een vaccin dat oorspronkelijk is ontwikkeld om tuberculose te behandelen, de ziekte van Alzheimer helpen voorkomen?

Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, maar veelbelovend onderzoek van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem toont aan dat patiënten die worden behandeld met het Bacillus Calmette-Guérin-vaccin (BCG) tegen TBC een aanzienlijk lager risico hebben op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer.

Maar TBC-preventie is niet hoe de universitair onderzoekers het verband hebben gelegd. BCG wordt ook gebruikt om blaaskanker te behandelen. Dat stelde een onderzoeksteam voor microbiologie en moleculaire genetica onder leiding van prof. Hervé Bercovierto in staat de gegevens van 1.371 blaaskankerpatiënten te beheren vanuit het Hadassah Medical Center in Jeruzalem.

De patiënten behandeld met BCG hadden een significant lager risico (2,4%) op het ontwikkelen van Alzheimer dan patiënten die niet met BCG waren behandeld (8,9%).

“Er zijn gegevens die teruggaan tot de jaren 1960 die aantonen dat landen die blaaskankerpatiënten behandelen met het BCG-vaccin een lagere prevalentie van de ziekte van Alzheimer hadden, maar het was niet goed geanalyseerd,” legde Bercovier uit.

In vergelijking met de algemene (gezonde) populatie hadden mensen die nog nooit met BCG waren behandeld een viervoudig hoger risico op het ontwikkelen van Alzheimer dan degenen die werden behandeld met BCG.

De onderzoekers publiceerden hun resultaten in het medische tijdschrift PLOS ONE .

Kijken naar de correlatie met blaaskanker was om een ​​andere reden nuttig: mensen met dit type kanker zijn meestal 70 jaar of ouder, waardoor ze dichter bij de populatie komen die een verhoogd risico op Alzheimer heeft.

Alzheimer treft één op de 10 volwassenen ouder dan 65; het aantal zal naar verwachting verdrievoudigen tegen 2030.

Ondanks het belang van de nieuwe bevindingen, benadrukken de onderzoekers dat ze geen vaccin hebben ontwikkeld dat Alzheimer voorkomt. Een klinische proef zal een van de volgende stappen van het team zijn.

De studie is echter “een belangrijke stap in het begrijpen van de manieren waarop ons immuunsysteem een ​​belangrijke speler is in de pathogenese van Alzheimer en hoe het BCG-vaccin, dat het immuunsysteem moduleert, kan dienen als een effectieve preventieve behandeling voor deze toestand,” zei Bercovier.